Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Προς διάλογο εφ' όλης της ύλης Αθήνα - Αγκυρα

Το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αλλά και αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ισ. Τζεμ. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται να αρχίσει διάλογος, κατ' αρχήν σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως ορίζει και η απόφαση του Ελσίνκι. Από την πλευρά του ο Ι. Τζεμ επανέλαβε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στο διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην προοπτική παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο καθένας φυσικά από τη δική του σκοπιά.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έστω και αν αρχίσει μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, θα επεκταθεί μοιραία σε όλα τα θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και οι «γκρίζες ζώνες».

Ο σημαντικότερος ίσως από αυτούς τους παράγοντες είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν την ταχύτατη επίλυση των διαφορών στο βαθμό που αυτές επηρεάζουν τη γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Κεντρικής Ασίας. Στην περιοχή αυτή ήδη εξελίσσεται η «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και τα στρατηγικά συμφέροντα των Αμερικανών είναι και πολλά και μεγάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ