Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ
Βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με μελισσοκόμους, συκοπαραγωγούς και τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού είχε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που περιόδευσε στην περιοχή.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας, Στάθη Αλμπάνη, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, Δημήτρη Στολίδη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας, Θανάση Κομποθανάση, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη στήριξης των πληγέντων και όλων των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

Παράλληλα δήλωσαν τη στήριξη και συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Ο Στ. Αλμπάνης ανέφερε ότι οι μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν υποστεί σημαντική απώλεια στην παραγωγή και το εισόδημα, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Προσδιόρισε μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους μελισσοκόμους της Εύβοιας, αλλά έναν πολύ μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων ολόκληρης της χώρας που έφερναν τις κυψέλες τους στα πλούσια δάση της περιοχής.

Τόνισε επίσης ότι οι μελισσοκόμοι απαιτούν έκτακτη χρηματοδότηση για την απώλεια του εισοδήματος που υπέστησαν τη φετινή χρονιά, να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης με 12 ευρώ ανά κυψέλη που ισχύει για τους μελισσοκόμος των νησιωτικών περιοχών, να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, άλλα χαράτσια για την επόμενη πενταετία. Να ενταχθούν επίσης σε προγράμματα επιδότησης κυψελών, καθώς και στις εργασίες ανασύστασης των δασών.

Δεν έχουμε πάρει ούτε τις αποζημιώσεις από τη «Μήδεια»

Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή που προκάλεσε στις καλλιέργειες συκιάς της Βόρειας Εύβοιας η κακοκαιρία της «Μήδειας», όταν εξαιτίας της χιονόπτωσης καταστράφηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός δέντρων, κατήγγειλε από την πλευρά του ο Δ. Στολίδης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και έχουν πάρει διαβεβαιώσεις, ακόμη δεν τους έχουν δοθεί χρήματα για την τεράστια ζημιά που είχαν υποστεί. Πρόσθεσε ότι η τελευταία ενημέρωση που έχουν είναι ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα de minimis, χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις και σε ποιο ύψος της ζημιάς θα ανταποκρίνονται.

Ενημέρωσε επίσης ότι συκοπαραγωγοί της περιοχής δεν έχουν πάρει ενίσχυση ούτε για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Τέλος, επισήμανε ότι και τη φετινή χρονιά η παραγωγή σύκου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση της παραγωγής στο 40% και ακόμη περισσότερο, καθώς οι ζέστες συνεχίζονται.

Για σημαντικό «χτύπημα» στο σύνολο των επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας, ανεξάρτητα εάν έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά ή όχι, έκανε λόγο ο Θ. Κομποθανάσης. Είπε ότι η περιοχή έχει αδειάσει από επισκέπτες, κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία έχουν ακυρωθεί, τα εμπορικά καταστήματα και τα κέντρα εστίασης είναι άδεια, ενώ επισήμανε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη τον χειμώνα, καθώς έχει καταστραφεί το σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για το σύνολο των επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής, ανεξάρτητα εάν έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από την καταστροφική πυρκαγιά.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπασδέκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων της Βόρειας Εύβοιας και θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Τόνισε ότι τόσο η καταστροφική πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών όσο και συνολικότερα οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή της Εύβοιας δίνουν τη δυνατότητα να βγουν συμπεράσματα για την πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού και των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων κάτω από τη λογική του κόστους - οφέλους.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός της περιοχής, οι αγρότες, οι ρετσινάδες, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης με επίσκεψη στα χωριά Μονοκαρυά, Μηλιές, Κρυονερίτης, Κοκκινομηλιά, Βουτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ