Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΝRΟΝ
Οταν τα λεφτά των ασφαλισμένων γίνονται μετοχές

Ο πλουτισμός των ολίγων, η καταλήστευση των εργατών, ο «γενναίος νέος κόσμος» της «ελεύθερης αγοράς»

«Αν οι συνέπειες δεν ήταν τόσο σοβαρές, η ξαφνική κατάρρευση της ENRON θα τηρούσε τις προδιαγραφές μιας ενδιαφέρουσας κωμωδίας. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί καπιταλιστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, τραπεζίτες, λογιστές, χρηματιστές, μεγιστάνες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικοί, όλοι μαζί, δε συνωμότησαν για να λεηλατήσουν τόσα πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία και να εξαπατήσουν τους μικροεπενδυτές, τους καταναλωτές, αλλά και αλλήλους».

Οι αρθρογράφοι της «People's Weekly World» (διαδικτυακή διεύθυνση «www.pww.org»), της εφημερίδας που απηχεί τις απόψεις του ΚΚ ΗΠΑ, σκιαγραφούν τις τελευταίες εβδομάδες την υπόθεση ENRON, την πτώχευση που κήρυξε η εταιρία στις 2/12/01. Τι σημαίνει για τους εργαζομένους της, που, αναγκασμένοι από τους κανόνες του αντιλαϊκού «συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» στις ΗΠΑ, εγκλώβισαν το υστέρημά τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία επένδυαν στις μετοχές της εταιρίας; Τώρα που η τιμή κατέρρευσε έχασαν τους κόπους πολλών χρόνων σκληρής δουλιάς και τις ελπίδες τους για σύνταξη.

Πρόσωπα και πράγματα

Αποκαλύπτοντας τη διαπλοκή του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου με τους πολιτικούς εκφραστές του, η εφημερίδα καταγράφει: Στις κυβερνητικές εκλογές του 1994 η ENRON χρηματοδότησε και την υποψήφια των «Δημοκρατικών», και τον σημερινό Πρόεδρο Μπους, δίνοντάς του διπλάσια ποσά. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ η ENRON χρηματοδότησε προεκλογικά και τους δυο πυλώνες του αμερικανικού δικομματισμού. Απλά η αναλογία ήταν 3 δολάρια προς 1, σε όφελος των «Ρεπουμπλικάνων».

Το 2000 η ENRON χρηματοδότησε με 2 δισ. δολάρια τον Μπους και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τσένεϊ. Η εταιρία του έστειλε τον καλύτερο δικηγόρο της και πρώην υπουργό Τζ. Α. Μπέικερ τον 3ο, για να ενορχηστρώσει την προσπάθεια νίκης στα δικαστήρια έναντι του Γκορ, στη δικαστική διαμάχη για τις έγκυρες και άκυρες ψήφους.

Το 1992 όταν ο πατήρ Μπους έχασε την προσπάθεια επανεκλογής, ο διευθύνων σύμβουλος της ENRON Κ. Λέι είχε «μαζέψει» τον Μπέικερ και τον υπουργό Εμπορίου Ρ. Μοσμπάχερ ως «εμπειρογνώμονες» της ENRON.

Το 1993 ο πατήρ Μπους περιόδευσε «θριαμβευτής» στο Κουβέιτ. Οι Μπέικερ, Μοσμπάχερ και ο αντιστράτηγος ε.α. Τ. Κίλι, διοικητής στον πόλεμο του Κόλπου, ήταν εκεί κλείνοντας συμβόλαια για την ENRON με την κυβέρνηση του Κουβέιτ, προκειμένου να ανοικοδομήσει τις ενεργειακές μονάδες της χώρας που καταστράφηκαν στον πόλεμο.

Από την «Pizza Hut» στην ENRON

Οι Μπέικερ και Λέι κανόνισαν ώστε οι Μ. Γκορμπατσόφ και Ε. Σεβαρντνάντζε να λάβουν το βραβείο της ENRON για «Διακεκριμένη Δημόσια Υπηρεσία». Ηταν μέρος της προσπάθειας της εταιρίας να διασφαλίσει δικαιώματα, προκειμένου να αναπτύξει εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζαχστάν.

Η PWW συνεχίζει: Ο επικεφαλής της ENRON Λέι χρειαζόταν πολιτικούς να προωθήσουν το σχέδιο απορύθμισης της αγοράς ενέργειας στις ΗΠΑ, που συνέφερε την εταιρία του. Ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ δρομολόγησε την απορύθμιση. «Ο αντιπρόεδρος μιλούσε, αλλά με τα λόγια του Λέι».

Εξάλλου, ο Λέι κανόνισε να απολυθεί ο Κ. Χέμπερτ, ο προ - απορύθμισης πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αντικαταστάθηκε από μια δική του επιλογή, τον Π. Γουντ. Ο Χέμπερτ δεν ευνοούσε το σχέδιο απορύθμισης που προωθούσε η ENRON.

Ο συνέταιρος Λάντεν...

Αλλοι υφιστάμενοι του Πατέρα Μπους επί προεδρίας του, που βρέθηκαν στο μισθολόγιο της ENRON; Ο υπουργός Αμυνας Τ. Γουάιτ, αντιπρόεδρος των Υπηρεσιών Ενέργειας της ENRON. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πατέρα Μπους Λ. Λίντσι, με ετήσιο μισθό 50 χιλ. δολάρια ως εμπειρογνώμονας της εταιρίας. Και ο εμπορικός αντιπρόσωπος του Μπους Ρ. Ζέλικ, που υπηρέτησε την επιχείρηση ως σύμβουλος. Ο δε προσωπάρχης του Μπους Κ. Ροβ είχε μετοχές της εταιρίας αξίας κάποτε 250 χιλ. δολαρίων.

Αλλες «διασυνδέσεις»; Η «New York Times» στις 15/1/02 αποκάλυπτε ότι ο πατέρας Μπους και ο Μπέικερ είναι επίσης στο μισθολόγιο του ομίλου εταιριών «Carlyle», που διευθύνεται από τον πρώην υπουργό Αμυνας Φ. Καρλούτσι.

Η «Carlyle» είναι ιδιοκτήτης της United Defence Industries, που υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 20 δισ. δολαρίων για την παροχή συστήματος πυροβολικού στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η PWW: «Φρύδια ανασηκώθηκαν με έκπληξη επειδή η οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν μεγαλομέτοχος της "Carlyle", μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη 2001»...

Και οι εργάτες;

Ο εργάτης Ντ. Ερι συνταξιοδοτήθηκε στα 57 του. Δούλευε στη θυγατρική της ENRON, PGE. Πρόλαβε και πούλησε τις μετοχές που διατηρούσε, πλην 500 της ENRON. Με την πτώχευση έχασε 40.000 δολάρια. «Ηταν καταστροφικό. Κάποιοι συνάδελφοι που στήριζαν όλο το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα σε μετοχές της εταιρίας, έχασαν τα πάντα. Π.χ. ένας είχε 25.000 μετοχές. Δεν του έμεινε τίποτα. Πρόκειται για έναν από τους συντηρητές γραμμών, που είναι εκεί έξω και δουλεύουν, με όλες τις καιρικές συνθήκες, ρισκάροντας τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα».

Ο Ερι προειδοποιεί ότι μετά την πτώχευση ENRON φαίνεται ξεκάθαρα ο κίνδυνος, αν περάσουν τα σχέδια Μπους, να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η κοινωνική ασφάλιση των ΗΠΑ και 60 εκατομμύρια συντάξεις να παραδοθούν σε εταιρίες όπως η ENRON.

Ο Αλ Κέισγουετερ, εργάτης στην PGE, δηλώνει: «Στα καλύτερα, είχα 350.000 δολάρια του συνταξιοδοτικού μου προγράμματος σε μετοχές της ENRON. Τώρα αξίζουν περίπου 20.000...».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ