Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Πρωτοβουλία συντονισμού εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών

Για τις συνέπειες από τις καταστροφές στις καλλιέργειες ροδάκινων

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης εργαζομένων και αγροτών που βιώνουν τις επιπτώσεις από τις φετινές καταστροφές στις καλλιέργειες οργανώνουν, σήμερα Παρασκευή, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, «η φετινή χρονιά λόγω των μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες ροδάκινων από τον παγετό και τις χαλαζοπτώσεις, έχει επιφέρει σοβαρή απώλεια στο εισόδημα χιλιάδων εποχικών εργαζομένων που εργάζονται κάθε καλοκαίρι στα εργοστάσια κομπόστας και διαλογής, όπως και σε εποχικούς εργαζόμενους κλάδων που συνδέονται με την αλυσίδα μεταποίησης του ροδάκινου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, παράλληλα με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, την έκθεσή τους στην Covid-19, κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα ή να απολέσουν μεγάλο κομμάτι του. Τον ίδιο κίνδυνο βέβαια διατρέχουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες των δύο νομών, καθώς και οι εργάτες γης.

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει οι εποχικά εργαζόμενοι να χάσουν και το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας λόγω μη δυνατότητας συμπλήρωσης των απαραίτητων ενσήμων. Από την άλλη, δεν θα είναι ίδιες οι επιπτώσεις στους μεγάλους βιομήχανους του κλάδου, οι οποίοι ήδη έχουν αιτηθεί (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) από την κυβέρνηση της ΝΔ να τεθούν οι νομοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να λάβουν χρηματοδοτήσεις».

Απαιτούν ανάμεσα σε άλλα: Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για το σύνολο της χαμένης παραγωγής για τους αγρότες. Χορήγηση έκτακτου επιδόματος - αποζημίωσης από το κράτος. Για τους εργάτες γης χορήγηση αποζημίωσης από το κράτος αντίστοιχης των χαμένων ημερομισθίων για κάθε μήνα. Επίδομα ανεργίας για όλους στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Επιπλέον, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας αναδεικνύει ένα ακόμα πρόβλημα: Τις τελευταίες μέρες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν καλλιέργειες, επειδή δεν αρδεύονται πολλές περιοχές του δήμου Νάουσας λόγω έλλειψης νερού.

Καταγγέλλει ότι παρά τις παρεμβάσεις του Συλλόγου για έργα και υποδομές (δεξαμενές αποταμίευσης νερού), κανένα έργο δεν έχει γίνει. Ετσι σε πολλές περιοχές τα δίκτυα άρδευσης παραμένουν προβληματικά, αφού είναι απαρχαιωμένα και κακοσυντηρημένα. Καλεί τον δήμο Νάουσας, την Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πάρουν τώρα μέτρα, να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα για τη συντήρηση των δικτύων πριν να είναι αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ