Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητά νέες «γέφυρες» σε κρίσιμες περιοχές

Στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, συνάντησε τον Αζέρο ομόλογό του, στρατηγό Ζακίρ Χασάνοφ, με τον οποίο συζήτησαν για την «περιφερειακή ασφάλεια» και τη διμερή συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία.

Την ίδια ώρα και ενώ η Τουρκία ιεραρχεί ψηλά την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή του Καυκάσου, όπου δυναμώνουν διεργασίες υπό την «αιγίδα» της Ρωσίας, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος είπε ότι «όπως και στο παρελθόν ήμασταν έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία χωρίς καμιά προϋπόθεση, έτσι και τώρα είμαστε έτοιμοι επίσης να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Αγκυρας και Ερεβάν». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα της κυβέρνησής του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο ανώτατο επίπεδο.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να στήσει νέες «γέφυρες» σε διάφορες περιοχές προς όφελος των μονοπωλίων της αποτυπώθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Αμπίι Αχμεντ Αλί, ότι «θέλουμε να αυξηθούν οι επενδύσεις των εταιρειών μας στην Αιθιοπία», εκφράζοντας προσδοκίες για την «ολόπλευρη στήριξη των αιθιοπικών αρχών». Πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε σημασία στην ειρήνη, στην ηρεμία και την ενότητα της Αιθιοπίας που έχει στρατηγική θέση και σημασία στην Αφρική».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον σεΐχη των ΗΑΕ, Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, η οποία πραγματοποιήθηκε με φόντο τις σημαντικές διαφωνίες των δύο πλευρών σε «μέτωπα» όπως η Λιβύη και η Συρία, ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν «τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και των επενδυτικών ευκαιριών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σχέσεις με βάθος και εύρος πολύ ισχυρότερα από τις διαφωνίες μας» (2024-09-20 00:00:00.0)
Κινήσεις «αποκλιμάκωσης» και αναζήτησης συμβιβασμών (2021-09-01 00:00:00.0)
Ανησυχία για προετοιμαζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση (2020-08-04 00:00:00.0)
Πολύμορφη προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων (2013-04-12 00:00:00.0)
«Υπερασπιστής των μουσουλμάνων» ο Ερντογάν (2010-11-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ