Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Κρίκος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

EUROKINISSI

Με αφετηρία το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025 ξεκινούν οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεγεθών του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στο πλαίσιο του 11ου κύκλου της «ενισχυμένης εποπτείας», που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτέμβρη, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί και επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ στις 4 Οκτώβρη.

Πέρα από το ζήτημα της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Στις αρχές Οκτώβρη θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, όπου θα ενσωματώνονται και οι νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση:

-- Να αξιοποιήσει το σχέδιο ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόσθετες επενδύσεις, με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, όπως και για να τρέξουν οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».

-- Οταν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, «να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα», με τις αλλαγές στις αναλογίες στο «μείγμα» «επεκτατικών» και «περιοριστικών» μέτρων να πληρώνει όπως και να 'χει ο λαός.

-- Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και από πλευράς δαπανών, σε μια εξέλιξη που φέρνει στο προσκήνιο πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν αύξηση φόρων και κατακρεούργηση κονδυλίων.

Πακτωλός στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά από τις ισχύουσες (με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ., ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού από το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, φτάνουν στα 815 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Για την περίοδο 2022 - 2025, «οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί» ανέρχονται συνολικά σε 28,25 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσω του ΠΔΕ αναμένεται να δαπανηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 14,4 δισ. ευρώ, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για το 2022, οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους υπολογίζονται σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το ΠΔΕ αναμένεται να απογειωθούν από 9% στο 13% του ΑΕΠ για το 2022.

Συνολικά, σε ορίζοντα 4ετίας και μόνο από το σκέλος του ΠΔΕ θα αποδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ποσά ύψους 42,65 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων από το 2022 και μετά, τα κρατικά έσοδα θα προέλθουν κυρίως από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, π.χ. Εγνατία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός, μαρίνες, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Υπόγεια Αποθήκη Νότιας Καβάλας κ.λπ.

Τα βάρη στον λαό

Την ίδια ώρα και στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει όχι μόνο με τις συνέπειες που θα έχουν τα παραπάνω σε νέα πλήγματα στις ανάγκες του, αλλά και με γενίκευση των χαρατσιών και της φοροληστείας.

Με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,5% το 2022, ενώ το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, για να ενισχυθεί περαιτέρω σε 2,8% το 2024 και σε 3,7% το 2025.

Παράλληλα, η συνολική μάζα των φόρων αναμένεται το 2022 στα 49,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. φέτος με αύξηση 8,5%. Μεταξύ άλλων, με βάση τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) αναμένεται να ενισχυθεί στα 11,4 δισ. (από 10,1 δισ. φέτος) με αύξηση 12,8%.

Παραπέρα, από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβρη φέτος θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φόρος νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεις) αναμένεται μόλις στα 3,2 δισ., ενώ με βάση τις ισχύουσες προβλέψεις, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2022 θα φτάσει σε 6,2% (από 3,6% φέτος) και οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 κατά 30%.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ