Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε εκ περιτροπής εργασία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Copyright 2019 The Associated

Εκ περιτροπής εργασία σε περίπου 10.000 υπαλλήλους της έχει επιβάλει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Audi», επικαλούμενη την παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς (μικροτσίπ), με αποτέλεσμα «χιλιάδες προγραμματισμένα αυτοκίνητα να μην μπορούν να κατασκευαστούν».

Η παγκόσμια έλλειψη των ημιαγωγών εξαιτίας της πανδημίας, της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ κ.ά.), των εμπορικών πολέμων ΗΠΑ - Κίνας έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζονται για μεγάλα διαστήματα να μειώνουν τον χρόνο εργασίας τους, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους και με το κράτος να συμπληρώνει μόνο ένα μέρος του χαμένου μισθού. Η «κρίση» στην παραγωγή και η επιδίωξη των ομίλων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη και μερίδια στην αγορά φορτώνονται ξανά στις πλάτες των εργαζομένων.

Στο Ινγκολστατ οι γραμμές παραγωγής της «Audi» θα σταματήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, επηρεάζοντας περίπου 6.000 εργαζόμενους, ενώ άλλοι 4.000 εργαζόμενοι σταματούν την εργασία στο εργοστάσιο στη Βάδη - Βιρτεμβέργη.

Επίσης ο όμιλος έχει δηλώσει προληπτικά εκ περιτροπής εργασία για τον Σεπτέμβρη, αλλά παράλληλα έχει προγραμματίσει επιπλέον βάρδιες για αρκετά Σαββατοκύριακα σε περίπτωση που παραδοθούν μικροτσίπ.

Αντίστοιχα το εργοστάσιο της «Volkswagen» στο Βόλφσμπουργκ μετά από «διάλειμμα» της παραγωγής το καλοκαίρι θα ξεκινήσει να δουλεύει περιορισμένα την επόμενη βδομάδα.

Η BMW ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να έχει πουλήσει 70.000 - 90.000 περισσότερα αυτοκίνητα φέτος, αν δεν υπήρχε η έλλειψη μικροτσίπ.

Ο ιαπωνικός όμιλος «Toyota», ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η έλλειψη ημιαγωγών οδηγεί σε μείωση κατά 40% της παραγωγής του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ