Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΟΖΑΝΗΣ
Με χειρότερους όρους η καθαριότητα στα σχολεία του δήμου

«Κυβέρνηση και δημοτική αρχή Κοζάνης δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, θυσιάζοντας την υγεία της νεολαίας και του λαού για να μην στερήσουν ούτε ευρώ που θα κατευθυνθεί στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων», σχολιάζει μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης, με αφορμή τη μείωση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αντικαθιστούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οικονομική επιτροπή του δήμου Κοζάνης ομόφωνα ενέκρινε πριν από λίγες μέρες την πρόσληψη 106 καθαριστριών (με σύνολο εργατοωρών 408) για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων για όλο τον δήμο. Αν και ο αριθμός φαίνεται ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι, που είχαν προσληφθεί 94 συμβασιούχες, χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πέρυσι προσλήφθηκαν 12 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης, φέτος δεν προσλήφθηκε ούτε μία, με βάση την αντίστοιχη εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενέκρινε 319 ώρες από 324 πέρυσι και οι υπόλοιπες εργατοώρες (89) θα καλυφθούν με ίδια έσοδα του δήμου, ύψους 184.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη μείωση της μισθοδοσίας των μόνιμων καθαριστριών, καθώς τον προηγούμενο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 7 και φέτος θα συνταξιοδοτηθούν άλλες 3.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως με βάση τα παραπάνω, η νέα σχολική χρονιά «θα ξεκινήσει με χειρότερους όρους για τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων», καθώς ο αριθμός των καθαριστριών θα μείνει περίπου ο ίδιος, αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Παράλληλα, καταγγέλλει το γεγονός ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στην οικονομική επιτροπή, που δείχνει πως σκοπός της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων που ψήφισαν την απόφαση είναι να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση και να περάσουν ένα τέτοιο ζήτημα όσο γίνεται πιο «ανώδυνα».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία φορέων των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων των μαθητών, ώστε να εκφραστούν οι ανάγκες τους και να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας, και τον λαό της περιοχής να μην ανεχθεί αυτή την κατάσταση και μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, να αγωνιστεί για την προστασία της υγείας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ