Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Αντιδράσεις προκαλούν τα επενδυτικά σχέδια για μονάδες εκτροφής γουνοφόρων

Την αγανάκτηση των κατοίκων των οικισμών της περιοχής των Κορεστείων Καστοριάς έχουν πυροδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ τονίζει πως οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δικαιολογημένες, καθώς μοναδικό κριτήριο των επενδύσεων είναι το καπιταλιστικό κέρδος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις των μονάδων αυτών σε μια σειρά από παραγωγικές δραστηριότητες φασολοπαραγωγών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων κ.λπ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση σημειώνει πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα καθώς σε κοντινή απόσταση διέρχεται ο Λαδοπόταμος, που υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς. Ακόμα πιο επικίνδυνη θα διαμορφωθεί η κατάσταση αν λειτουργήσουν εργαστήρια εντόσθιων και βυρσοδεψείο στην περιοχή, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής».

Ο λαός της ΠΕ Καστοριάς έχει πληρώσει με κίνδυνο την υγεία του τη μόλυνση των νερών της περιοχής, λόγω της ασυδοσίας για το κυνήγι του κέρδους από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γούνας και του δέρματος (βλέπε «Ριζοσπάστης» 3/1/2020, «Ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα στη Δυτ. Μακεδονία»).

Η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου καταγγέλλει επίσης τη στάση της περιφερειακής, όπως και της δημοτικής αρχής, που βρίσκεται στην κατεύθυνση προώθησης και διευκόλυνσης των συγκεκριμένων επενδύσεων, αφού γνωμοδότησαν θετικά στις ανάλογες επιτροπές ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών εισόδου - εξόδου στα παραχωρημένα αγροτεμάχια, ώστε να γίνουν οι επενδύσεις.

Επίσης, σημειώνει πως η σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα ακολουθήσει, «γίνεται με βάση μια περιβαλλοντική νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και προσθέτει πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην τήρηση των όποιων περιβαλλοντικών όρων εκδοθούν για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, καθώς και αυτές παραμερίζονται μπροστά στα κέρδη των εταιρειών».

Παράλληλα, η ανακοίνωση σημειώνει πως οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί είναι αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και του ότι έχει απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων σε μια σειρά από χώρες, σχολιάζοντας πως «μπροστά στα κέρδη, ο σχεδιασμός της ΕΕ, των κυβερνήσεων δεν γίνεται για φιλοζωικούς - φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη, η δήθεν φιλοζωική ευαισθησία κάποιων για τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων είναι υποκριτική, καθώς πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Οι κόντρες μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «για το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων. Ο ισχυρισμός πως τέτοιες επενδύσεις μπορούν να διασφαλίσουν ταυτόχρονα το συμφέρον του επενδυτή και τα κοινωνικά συμφέροντα είναι πέρα για πέρα αβάσιμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ