Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Στο επίκεντρο τα ευρωατλαντικά σχέδια για τη «διεύρυνση» της

Αναλαμβάνουν αναβαθμισμένους ρόλους για «ανάχωμα» σε Κίνα, Ρωσία, Ιράν, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Η εμβάθυνση της λεγόμενης «πραγματιστικής συμμαχίας» - όπως την χαρακτήρισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ - στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τα διάφορα πολυμερή σχήματα που στήνονται υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ.

Αλλωστε, στο φόντο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, με την αναδιάταξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ο σχεδιασμός για «διασύνδεση» των σχημάτων αυτών που στήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Ανατ. Μεσόγειο και Περσικό και ενεργότερο ρόλο για την ανακοπή της επιρροής Κίνας, Ρωσίας και Ιράν επιταχύνεται.

Για να μη μείνει δε καμία αμφιβολία για τους σχεδιασμούς αυτούς, με το πέρας της ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, έσπευσε με ανάρτησή του να σχολιάσει την ατζέντα της συνάντησης γράφοντας πως ήταν «ένα καλό μενού εδώ και για την επόμενη 3+1, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα δημοκρατικών φίλων και συμμάχων».

Σημειωτέον, την Πέμπτη, φτάνει στην Αθήνα και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ (επισήμως για να συμμετάσχει στο φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040»), εκ των εμπνευστών του νέου νομοσχεδίου «περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», νομοσχέδιο που «επενδύει» στον άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον «πρόλογο» της «ανανεωμένης» Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το διάστημα αυτό.

Προς θεσμοθέτηση συμμετοχής «στρατηγικών εταίρων» στο τριμερές σχήμα

Σε ό,τι αφορά την τριμερή της Κυριακής, επισήμως η ατζέντα της πρώτης τέτοιας συνόδου μετά τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης περιλάμβανε τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία, στην «κλιματική αλλαγή» και την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αποτυπώνοντας τις πραγματικές στοχεύσεις σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γ. Λαπίντ, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι μια «πραγματιστική συμμαχία» αναδύεται στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η συμμαχία, που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλους, αποτελεί «κομβικό παράγοντα για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Μια μετριοπαθής, πραγματιστική συμμαχία με προοπτική». Ανέφερε επίσης ότι οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «τοπικές» και «πιο μακρινές προκλήσεις», χωρίς να δώσει παραπέρα λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση μια «απτή επιβεβαίωση» για τη «στρατηγική φύση αυτής της συνεργασίας, που είναι εδώ για να μείνει».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συνεχίζοντας τις αναφορές του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την «πραγματιστική συμμαχία», επιβεβαίωσε ότι, πέρα από την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί, «στόχος μας σήμερα ήταν να βρούμε νέους τρόπους θεσμοθέτησης της συμμετοχής των στρατηγικών εταίρων του τριμερούς σχήματός μας». Ανέφερε πως αυτοί οι στρατηγικοί εταίροι «ευτυχώς είναι πολλοί και πιστεύουμε ότι και άλλες χώρες τελικά θα μοιραστούν τις ίδιες αρχές και αξίες με εμάς».

Σε αυτήν τη συμμαχία, που εντάσσεται στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τάχα «προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη, τη μετριοπάθεια, την ευημερία και το Διεθνές Δίκαιο», ο Δένδιας αντιπαρέθεσε ένα «τόξο φονταμενταλισμού», τρομοκρατίας και θρησκευτικού φανατισμού, το οποίο «απλώνεται από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία», επισημαίνοντας ότι «οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο» και «η "Χαμάς" συνεχάρη τους Ταλιμπάν».

Παρουσίασε δε ως χαρακτηριστικά αυτού του «τόξου» τα εργαλεία που χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (ασύμμετρος πόλεμος, «πόλεμος μέσω αντιπροσώπων», ανάμειξη στο εσωτερικό άλλων χωρών, εργαλειοποίηση Μεταναστευτικού).

Ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η «διαφήμιση» του Ν. Δένδια για τη στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στο χρόνιο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος. Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις του Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησαν με την «υπενθύμιση» ότι ήταν ο πρώτος που ήρθε τον περασμένο Μάη στην Ιερουσαλήμ «για να υπογραμμίσω το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», όπως «βαφτίστηκαν» ο ανελέητος ισραηλινός βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας και οι δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, με επίκληση στις ρουκέτες που εκτόξευε η «Χαμάς»...

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συναντήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ, και τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Κ. Ελχαράρ, ενώ ο Ν. Δένδιας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ