Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Λαχτάρησε ξανά η Εύβοια με τη φωτιά στο Μαρμάρι

Επιτόπου κλιμάκια του ΚΚΕ

Η νέα φωτιά στο Μαρμάρι
Η νέα φωτιά στο Μαρμάρι
Μέσα από τις αυλές των σπιτιών του οικισμού Κοκκίνη και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Γιατρών, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν ζημιές σε σπίτια, πέρασαν οι φλόγες από τη φωτιά που εκδηλώθηκε χτες στο Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, με την Πολιτική Προστασία να δίνει εντολή εκκένωσης των οικισμών αλλά και του Μαρμαρίου.

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Ευβοίας.

Η φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα σε δασική έκταση και γρήγορα επεκτάθηκε, λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και της μη έγκαιρης αντιμετώπισης, εξαιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης αλλά και υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Νωρίς το πρωί η φωτιά απείλησε τους δύο οικισμούς Κοκκίνη και Οικοδομικό Συνεταιρισμό Γιατρών, για τους οποίους δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ λίγο αργότερα κάτοικοι και παραθεριστές κλήθηκαν προληπτικά να εγκαταλείψουν και το Μαρμάρι. Οι φλόγες πέρασαν κυριολεκτικά μέσα από τις αυλές των σπιτιών των δύο οικισμών, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν ζημιές.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που κατάφεραν αρχικά να οριοθετήσουν τη φωτιά και να τη θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση, η οποία επίσης μετά από λίγες ώρες τέθηκε υπό έλεγχο.

Ο Γ. Μαρίνος με εθελοντές πυροσβέστες
Ο Γ. Μαρίνος με εθελοντές πυροσβέστες
Από την πυρκαγιά κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους, εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση καθώς και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση

Στο μέτωπο της φωτιάς και στις πληγείσες περιοχές στο Μαρμάρι βρέθηκε το μεσημέρι και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εγκληματική πολιτική που έχει τραγικές συνέπειες για τον λαό της χώρας μας, για τον λαό της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, που πρόσφατα κατέκαψε η πυρκαγιά τεράστιες εκτάσεις, συνεχίζεται με οδυνηρές συνέπειες και σε άλλες περιοχές, όπως αυτή που ζούμε σήμερα στη νότια Εύβοια, στο Μαρμάρι. Η εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, που παραχωρεί τη γη σε μεγάλα συμφέροντα, στην "πράσινη ανάπτυξη", φέρνει τραγικές συνέπειες και στην περιοχή της νότιας Εύβοιας. Αυτό ζούμε σήμερα.

Διαπιστώθηκε, για άλλη μία φορά, η έλλειψη συντονισμού και κυρίως η έλλειψη μέτρων προστασίας της περιοχής, η έλλειψη μέτρων πρόληψης, αντιπυρικών ζωνών και αγροτικών δρόμων. Και αυτήν τη φορά είναι εμφανέστατες οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, κυρίως επίγεια, σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Στην περιοχή του Μαρμαρίου, και γενικότερα, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα. Οταν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανακοινώνουν ότι η Εύβοια είναι στο "κόκκινο" και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για πυρκαγιά, πρέπει οι ίδιοι να απαντήσουν: Τι μέτρα πήραν για την προφύλαξη των κατοίκων της περιοχής; Τι μέτρα πήραν για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι αυτοί; Γιατί όταν χαρακτηρίζεται μία περιοχή ως "κόκκινη" οφείλεις να αυξήσεις τις περιπολίες, παίρνεις πρόσθετα μέτρα. Επομένως, η αναφορά στον χαρακτηρισμό ως "κόκκινης περιοχής", λόγω κυρίως του ανέμου που πνέει, και στην περίπτωση της νότιας Εύβοιας είναι υποκριτική. Δεν συνοδεύτηκε από τα αναγκαία μέτρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έδωσε το "παρών", επέμεινε από την αρχή για τη λήψη μέτρων πρόληψης και βεβαίως την άμεση παρέμβαση των μέσων πυρόσβεσης. Επιμένουμε συνεχώς να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάθε περίπτωση αναζωπύρωσης. Ο λαός να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί, όπως έχουμε σημειώσει, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ