Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ανέστης Βλάχος

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

«Εφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, μετά από νοσηλεία στον «Ευαγγελισμό» εδώ και περίπου ένα μήνα.

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φλεβάρη 1934, σε φτωχή αγροτική οικογένεια. Η μητέρα του είχε έρθει πρόσφυγας από τον Πόντο. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο το 1940. Στην Αθήνα ήρθε μετά το τέλος του πολέμου και εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου - Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο. Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν και στην οικοδομή. Σε ένα ατύχημα που είχε, έχασε το ένα του μάτι. Οπως είχε αναφέρει και ο ίδιος, τον βοήθησαν ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο ο Δημήτρης Χορν και η Ελλη Λαμπέτη.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε, ακόμα, και σε δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και στον «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 90 ταινίες. Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης, κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό Θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, ύστερα από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, στην οποία σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο που "έφυγε" σε ηλικία 87 ετών. Παιδί φτωχής οικογένειας από την Προσοτσάνη Δράμας, ο Ανέστης Βλάχος ανέδειξε το ταλέντο του στην ταινία "Ο Φόβος" το 1966, με την οποία καθιερώθηκε. Στη συνέχεια, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίστηκε στην πολύχρονη καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο με τον ρόλο του "σκληρού κακού". Εμφανίστηκε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ για την προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με διεθνή βραβεία. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Ανέστη Βλάχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ