Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενισχύει διαρκώς τη βάση της στο Τατζικιστάν

Σε ετοιμότητα η Μόσχα για «απειλές» για τη Ρωσία και συμμάχους της γύρω από το Αφγανιστάν

Νέα μέτρα για την ενίσχυση της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί στο Τατζικιστάν παίρνει η Ρωσία, στο πλαίσιο των συνολικότερων παρεμβάσεών της στις πυκνές εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μετά την αναδιάταξη των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την επανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιντερφαξ», η Μόσχα εγκατέστησε στη συγκεκριμένη βάση και αντιαρματικούς πυραύλους «Kornet». Να σημειωθεί ότι περίπου πριν από δύο βδομάδες η Ρωσία ολοκλήρωσε κοινές ασκήσεις στην περιοχή με το Τατζικιστάν, αλλά και το Ουζμπεκιστάν, μετά τις οποίες παρέμειναν στη βάση νέα θωρακισμένα οχήματα, αλλά και πυροβόλα όπλα.

Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος τρομοκράτες και διάφορα είδη ομάδων που βρήκαν καταφύγιο στο Αφγανιστάν να εκμεταλλευτούν το χάος που άφησαν οι Δυτικοί και να προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την κατάσταση σε γειτονικές χώρες, κάτι που αποτελεί άμεση απειλή για τη χώρα και τους συμμάχους μας, μαζί με την πιθανή αύξηση του ναρκεμπορίου αλλά και την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης». Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα «για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών μας» όλες οι κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες, το ΥΠΕΞ, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο δε υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι οι Ταλιμπάν απέσπασαν μια τεράστια ποσότητα όπλων, μεταξύ άλλων πάνω από 100 φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS, «και αυτό αποτελεί απειλή».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν απορρίψει «αιτήματα» των ΗΠΑ για να δεχτούν στρατεύματά τους. Αναφερόμενος στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO - Collective Security Treaty Organisation), τη στρατιωτική συμμαχία στην οποία πρωτοστατεί η Ρωσία και συμμετέχουν Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν, τόνισε: «Η Ρωσία έχει υπογράψει με αυτές τις χώρες συμφωνίες, που προβλέπουν τη σύμφωνη γνώμη όλων για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφος ενός κράτους - μέλους». Την ίδια στιγμή, έκρινε σκόπιμο να παρατηρήσει ότι «φιλοξενώντας Αμερικανούς στρατιώτες, αυτές οι χώρες θα μετατρέπονταν απευθείας σε στόχο επιθέσεων...».

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ σχολίασε και τις πρόσφατες επισημάνσεις Μπορέλ για την ανάγκη να σχεδιαστεί αποφασιστικά η «αντιμετώπιση» Ρωσίας και Κίνας, λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ εστιάζει σε λάθος πράγματα» και χαρακτηρίζοντας «λυπηρό ότι τέτοιοι άνθρωποι ηγούνται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ