Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα και της αλληλεγγύης

Συνέντευξη Τύπου χτες για τη σύσκεψη ενόψει συλλαλητηρίου ΔΕΘ, τη συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους και τη στάση εργασίας των μεταλλωρύχων

Από κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για το 10ωρο

MotionTeam

Από κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για το 10ωρο
Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης των Εργατικών Σωματείων παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, με στόχο τον αγωνιστικό σχεδιασμό και την κινητοποίηση ενόψει της φετινής ΔΕΘ.

Επίσης η συναυλία αλληλεγγύης προς τους πυροπαθείς, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η συγκέντρωση υλικής βοήθειας. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Κώστας Καρμπάς, Βασίλης Πρατσινάκης, «Τρεις Λαλούν» και «Bard Noir.

Τέλος, ανακοινώθηκε η πανελλαδική στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και η συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, για να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).

Μαχητική απάντηση στη ΔΕΘ

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), και ο Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Κ. Τσιαούσης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο δεκάδες σωματεία είναι «στο πόδι». «Εχουμε πλούσια πείρα πάνω στην οποία πατάμε, μέσα από τους αγώνες που δώσαμε το τελευταίο διάστημα για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποδεχτούν αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Χαιρετίζουμε και τους φορείς αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών στην ύπαιθρο, των μικρών επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, που ήδη παίρνουν αντίστοιχες αποφάσεις και προετοιμάζουν τη δική τους συνδρομή για μια πραγματικά μαζική κινητοποίηση».

Οπως είπε, τα σωματεία διαδηλώνουν στη ΔΕΘ και παλεύουν για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, μέτρα προστασίας εντός και εκτός δουλειάς, θωράκιση του ΕΣΥ, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική στήριξη όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αγώνας ενάντια σε απολύσεις και διώξεις

Ο Δημήτρης Μπάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί ηχηρή αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι ο αντεργατικός νόμος 4808/21, που ανοίγει τον δρόμο στις απολύσεις συνδικαλιστών και στο χτύπημα των Σωματείων, θα μείνει στα χαρτιά.

Οπως είπε, η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ «είναι προκλητική πράξη, που έρχεται να βάλει σε εφαρμογή τον νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης». Τόνισε ότι «αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Για να εμποδίσουμε το πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζουν σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα».

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότερες από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, που παλεύουν για την ανάκληση της απόλυσης, ενώ απόφαση για συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας πήραν και μια σειρά σωματεία του κλάδου, ανάμεσά τους της ΛΑΡΚΟ, του ΙΓΜΕ κ.ά.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ απολύθηκε από την «EDILMAC» (εργολάβο της «Ελληνικός Χρυσός»), γιατί ως τεχνικός ασφαλείας υποδείκνυε τις ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας και υγείας και τους κινδύνους για τους εργαζόμενους, αλλά και γιατί από τη θέση του ως συνδικαλιστής τα αναδείκνυε και διεκδικούσε αγωνιστικά, μέσα από το Σωματείο, μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ