Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΕΝΕΝΤΕΖ
«Ορόσημο» εμπλοκής στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Eurokinissi

Η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής «στρατηγικής συνεργασίας» και των τριμερών με το Ισραήλ, τα κράτη του Κόλπου κ.ά., με την ανάληψη ενεργότερου ρόλου απ' την ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων για την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τον Αμερικανό γερουσιαστή υποδέχτηκαν εν χορδαίς και οργάνοις κυβέρνηση και αστικά κόμματα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι υποδέχεται «έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», σκιαγραφώντας το ρόλο σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που διεκδικεί η ελληνική αστική τάξη και «τρέχουν» οι αστικές κυβερνήσεις με ιδιαίτερο ζήλο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών της πηγών αλλά και των ενεργειακών και εμπορικών της δρόμων. Ενώ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, την ώρα που οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, επιφορτίζοντας με «ενεργότερους» ρόλους για την ανάσχεση των ανταγωνιστών τους, στα «σχήματα» που στήνουν στην περιοχή.

Επενδύοντας για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου στην αναβάθμιση του ρόλου αυτού, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανυπομονησία τους «για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία - ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε ότι «είμαστε ευγνώμονες απέναντί σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της Ενέργειας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Ρ. Μενέντεζ επισκέφτηκε χτες και τον δήμο Αθήνας, όπου του απονεμήθηκε απ' τον δήμαρχο Αθήνας το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, με τον Κ. Μπακογιάννη να ισχυρίζεται ότι η Αθήνα... «είναι γεμάτη από φίλους και θαυμαστές» του γερουσιαστή, τον οποίο χαρακτήρισε «συνεπή και αποτελεσματικό φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως. Αποδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, με τη νομοθετική σας πρωτοβουλία EastMed που δημιουργήσατε ένα νέο υπόδειγμα για την προώθηση και ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μας χωρών αναγνωρίζοντας την αξία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο δε Μενέντεζ μίλησε για «κοινές αξίες, σε έναν κόσμο όπου αντιμετωπίζουμε περισσότερες προκλήσεις παρά ποτέ».

Ο Αμερικάνος είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν να μιλήσει σε εκδήλωση του φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040».

Σήμερα θα βρεθεί στα υπουργεία Αμυνας και νωρίτερα στο Εξωτερικών, όπου μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ