Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Τ. Χαλόνεν εκλέχτηκε Πρόεδρος

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η κάλπη ανέδειξε νικήτρια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, την υποψήφια των «Σοσιαλδημοκρατών» Τάρια Χαλόνεν, που έστω και για 103.000 ψήφους κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλό της, Εσκο Αχο, υποψήφιο του «Αγροτικού Κεντρώου Κόμματος».

Πάντως, η αγωνία διακατείχε τους δύο μονομάχους για όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού πότε ο ένας υποψήφιος υπερτερούσε, πότε ο άλλος. Τελικά, μόνο όταν είχε καταμετρηθεί και το 98% μπορούσε να αναδειχτεί ο νικητής και νέος Πρόεδρος, που δεν ήταν άλλη από την Χαλόνεν, που συγκέντρωσε το 51,3% των ψήφων έναντι του 48,7 που συγκέντρωσε ο Αχο. Αυτό που επακολούθησε στο Σπίτι του Λαού, στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ήταν ένα ξέφρενο πανηγύρι, αφού η Χαλόνεν θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου της Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος είναι επίσης σοσιαλδημοκράτης, καθώς και το σερί επιτυχιών των Σοσιαλδημοκρατών. Η Φινλανδία έχει Σοσιαλδημοκράτες Προέδρους της Δημοκρατίας επί 18 συναπτά έτη!

Πάντως, αυτό που έκρινε την έκβαση των εκλογών και τελικά έδωσε τη νίκη - έστω και στο νήμα - στην Χαλόνεν ήταν ο κομματικός μηχανισμός των Σοσιαλδημοκρατών, που είχε κινητοποιηθεί πάρα πολύ από τον πρώτο γύρο και η δραστηριοποίησή του κορυφώθηκε τις τελευταίες βδομάδες, καθώς και οι γυναίκες θα συμφωνήσουν, άπαντες οι αναλυτές. Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι στην εκλογή της Χαλόνεν στην προεδρία έπαιξε πάντως σημαντικό ρόλο τόσο η υποστήριξη των ψηφοφόρων στις νότιες περιοχές της χώρας όσο και η παρουσία της νέας Προέδρου της χώρας τα πέντε προηγούμενα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ιστορική» χαρακτήρισαν τη νίκη της Τάρια Χαλόνεν, αφού είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Σκανδιναβίας. «Μια σελίδα της ιστορίας άλλαξε χτες το βράδυ στη νέα χιλιετία» έγραφε χτες σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Helsingin Sanomat». Αναλόγως η «Hufvudstadsbladet» τονίζει ότι πρόκειται για την «πρώτη γυναίκα στην Προεδρία».

Τον ενθουσιασμό μεγάλης μερίδας του Τύπου δε δείχνουν να τον συμμερίζονται κάποιες άλλες εφημερίδες, αφού τονίζουν το γεγονός ότι η τόσο κοντινή αναμέτρηση, καθώς και το «εκρηκτικό παρελθόν» της Χαλόνεν - φτωχή, γνωστή συνδικαλίστρια, φεμινίστρια και άλλα - σε αντίθεση με το χαμηλών τόνων, χριστιανικό και οικογενειακό προφίλ του Αχο, μπορεί να διχάσουν τη χώρα. «Η αναμέτρηση ξύπνησε πολιτικά και κοινωνικά πάθη» θα τονίσει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ταμπλόιντ «Ilta Salomat».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ