Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταθερά ανοδική τάση των Σοσιαλδημοκρατών

Πρόθυμη για συγκυβέρνηση με SPD και Πράσινους δηλώνει η «Αριστερά»

Σταθεροποίηση στην ανοδική τάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) καταγράφει μία ακόμα δημοσκόπηση, που το δείχνει να προηγείται των κυβερνητικών τους εταίρων Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU), λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», το SPD λαμβάνει 25% (με άνοδο 2%), ενώ η CDU/CSU λαμβάνει 20%.

Οι Πράσινοι καταγράφονται στο 16,5% (χάνουν 0,5%), το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,5% σε 13,5%, ενώ σταθερά παραμένουν τα ποσοστά της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) στο 11% και της «Αριστεράς» (Die Linke) στο 7%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Insa», εάν τα προγνωστικά επαληθεύονταν, θα ήταν δυνατοί πέντε τρικομματικοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τέσσερις από αυτούς υπό την ηγεσία του SPD.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου μπαίνουν τα παζάρια και η αντιπαράθεση για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην επόμενη αστική κυβέρνηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (η οποία δεν θα είναι ξανά υποψήφια), απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος και νυν υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, εμφανίζεται προεκλογικά ως ο «συνεχιστής» και «φυσικός διάδοχός» της, απάντησε: «Με εμένα καγκελάριο, δεν θα υπήρχε ποτέ συνασπισμός με την εμπλοκή της "Linke", κάτι που ο Σολτς αφήνει ανοικτό. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει απλούστατα μια τεράστια διαφορά για το μέλλον της Γερμανίας ανάμεσα σε μένα και αυτόν». Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χαίρεται που ο Σολτς «αναγνωρίζει όσα καταφέραμε μαζί στον μεγάλο συνασπισμό».

Τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι δεν αποκλείουν να συγκυβερνήσουν με το οπορτουνιστικό κόμμα «Die Linke», στον λεγόμενο «κόκκινο - κόκκινο - πράσινο συνασπισμό», ζητώντας από αυτό μια σαφή δέσμευση στο ΝΑΤΟ και να υιοθετήσουν μια πιο «αξιόπιστη» εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά της, η «Αριστερά» (που έτσι κι αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει σε κρατιδιακές κυβερνήσεις) προχωράει καθημερινά σε εκκλήσεις για συμμετοχή σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το SPD και τους Πράσινους και όλη της η προεκλογική εκστρατεία βασίζεται πάνω σε αυτήν την προοπτική.

«Ο καθένας μπορεί να απαιτήσει δεσμεύσεις. Το αν αυτές είναι χρήσιμες στην πολιτική είναι αμφίβολο», είπε η επικεφαλής της «Αριστεράς», Σουζάνε Χένιγκ - Βέλσοβ. Παρά δε τις όποιες «διαφωνίες» για το ΝΑΤΟ, η ίδια ισχυρίστηκε πως αυτός ο τρικομματικός συνασπισμός «θα μπορούσε να αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ