Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Επίθεση με ρουκέτες στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ισχυρότατο πλήγμα κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης ισχυρίζεται ότι πέτυχε η αντιπολιτευτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» με τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρική συνοικία της Τεχεράνης, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η επίθεση με ρουκέτες είχε ως στόχο τη συνοικία που φιλοξενεί το Προεδρικό Μέγαρο, τα γραφεία του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τα γραφεία του Δικαστικού Συμβουλίου, του οποίου προεδρεύει ο συντηρητικός, πρώην Πρόεδρος, Χασεμί Ραφσαντζανί, τα κεντρικά γραφεία των κρατικών τηλεπικοινωνιών και του ταχυδρομείου. Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι 5.

Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από το στρατό που δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν. Σύμφωνα, πάντα, με την κρατική τηλεόραση, η ιρανική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τους δράστες ότι προσπαθούν να προκαλέσουν αναστάτωση στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν εξαγγελθεί για τις 18 Φλεβάρη. Λίγη ώρα πριν την εκδήλωση της επίθεσης, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, είχε σημειωθεί σειρά μικρών εκρήξεων από ωρολογιακούς βομβιστικούς μηχανισμούς ανάμεσα στις κεντρικές λεωφόρους Βάλι Ασρ και Ιμάμ Χομεϊνί.

Την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες ανέλαβε με ανακοίνωσή της, που απεστάλη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», η οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού», που στρατοπεδεύει στο ιρακινό έδαφος και αντιμάχεται, εδώ και χρόνια, το καθεστώς της Τεχεράνης, εναντίον του οποίου εκτίμησε ότι πέτυχε «ένα ισχυρό πλήγμα». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στόχος της επίθεσης του Σαββάτου ήταν μόνο τα γραφεία του «σκληροπυρηνικού» Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του στενού συνεργάτη του Χασεμί Ραφσαντζανί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ