Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες απειλές από το Ισραήλ και πιέσεις από τη Δύση

Νέες απειλές κατά του Ιράν εξαπολύει το Ισραήλ, με τον αρχηγό του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Αβίβ Κοχαβί, να δηλώνει την Τρίτη πως η χώρα του έχει «επιταχύνει σημαντικά» τις προετοιμασίες «για δράση» ενάντια στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στο ισραηλινό δίκτυο «Walla Νews», ο Κοχαβί δήλωσε πως η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη «σημαντική» αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, σημειώνοντας πως πρόκειται για «πολύ περίπλοκη δουλειά», που απαιτεί πολύ περισσότερες δυνατότητες κατασκοπείας, περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες και «πολύ περισσότερο οπλισμό».

«Εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Ισραηλινός στρατηγός, επαναλαμβάνοντας πως «ο κύριος στόχος του στρατού είναι η ελαχιστοποίηση της ιρανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή με έμφαση στη Συρία (...) όμως οι επιχειρήσεις αυτές διαδραματίζονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είναι επίσης επιχειρήσεις κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ».

Ο Κοχαβί ισχυρίστηκε επίσης πως ο ισραηλινός στρατός «επιχειρεί σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, σε 360 μοίρες σε όλη τη Μέση Ανατολή» και δεν περιμένει την απειλή να έρθει στο Ισραήλ. «Προετοιμάζεται, αντιμετωπίζει αμέσως την απειλή και την εξουδετερώνει», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα πριν το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ν. Μπένετ στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς εκτόξευσε νέες σοβαρές απειλές κατά του Ιράν, λέγοντας σε ξένους διπλωμάτες πως το Ισραήλ είναι έτοιμο «να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν».

«Προειδοποιήσεις» από ΗΠΑ και αποστολή σε Μόσχα - Παρίσι

Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους εντείνουν τις πιέσεις στην Τεχεράνη, με άξονα τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο ενός πολυσύνθετου παζαριού που αφορά τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού και της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, από τη Γερμανία όπου βρίσκεται, προειδοποίησε το Ιράν πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. «Κάποια στιγμή θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούμε (...) όλα τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, επιστρέφοντας στην αυστηρή τήρησή της», ανέφερε, επικαλούμενος τις προόδους του Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα με πιο εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρισης και περισσότερο εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Γερμανός ομόλογός του, Χ. Μάας, είπε από την πλευρά του ότι τηλεφώνησε στον νέο Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και τον προέτρεψε «να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ένα τέτοιο φόντο, άλλωστε, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, επισκέπτεται αυτές τις μέρες Μόσχα και Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιούνη.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε ότι η «αντιπαραγωγική στάση» της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας, ενώ αποδοκίμασε «ευρωπαϊκές χώρες» επειδή δεν αντέδρασαν ως όφειλαν όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018 από τη Συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ