Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παγώνουν τις διαπραγματεύσεις οι Παλαιστίνιοι

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αποχώρησαν από το τραπέζι των συνομιλιών για την κατάρτιση ενός σχεδίου τελικής συμφωνίας οι Παλαιστίνιοι, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τις αρχικές του δεσμεύσεις τόσο όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα όσο και στο περιεχόμενο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι η δυσαρέσκεια στα αυτόνομα εδάφη είναι έντονη και προχωρώντας στην απελευθέρωση ενός ηγετικού στελέχους της «Χαμάς» προσπάθησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Τελ Αβίβ. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση αποπειράθηκε να χαμηλώσει τους τόνους και μίλησε για άλλη μία συνηθισμένη εμπλοκή στους αλλεπάλληλους διαπραγματευτικούς γύρους.

Στην κρίση της Ουάσιγκτον είναι, κατά τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια, το μέλλον των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Ο Κουρέια τόνισε ότι αν δεν ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να τηρήσει τα προσυμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και τις δεσμεύσεις του για τα προς απελευθέρωση εδάφη, τότε σε κατάρρευση οδεύει ολόκληρη η ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και η Παλαιστινιακή Αρχή θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας το Σεπτέμβρη. Ο Αχμέντ Κουρέια επιβεβαίωσε τόσο την είδηση της απελευθέρωσης του, επί 22 μήνες, φυλακισμένου ηγετικού στελέχους της «Χαμάς» Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, όσο και την πρόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής να αρχίσει ένα νέο γύρο συνεννόησης και συντονισμού με την αντιπολίτευση. Αφορμή της νέας κρίσης η επιμονή του Ισραήλ να μην απομακρύνει το στρατό του από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Δυτικής Οχθης, με στόχο, υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα ενόψει μιας τελικής συμφωνίας.

Χαμηλούς τόνους τήρησε η ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος μετέβη στο Κάιρο την Κυριακή για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα και τον Ιορδανό Αμπντουλάχ Χατίμπ, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν αποδέχεται τελεσίγραφα από κανέναν, αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κρίση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, απλώς ορισμένα νέα προβλήματα.

Τεταμένη η κατάσταση στο Ν. Λίβανο

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι άλλοι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε η οργάνωση «Χεζμπολάχ» κατά ισραηλινών θέσεων στην κατεχόμενη ζώνη. Λίγη ώρα νωρίτερα, πύραυλοι Κατιούσα, που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Ζεμπκίν νότια της Τύρου, έπληξαν ισραηλινό οχυρό στην περιοχή Μπλατ. Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν επίθεση κατά θέσεων της «Χεζμπολάχ» στα νότια της Τύρου, ενώ, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ συγκάλεσε σε σύσκεψη το στρατιωτικό επιτελείο της χώρας, τους οποίους κάλεσε να δώσουν «σκληρή απάντηση στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ