Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Απόλυτο γεωστρατηγικό συμφέρον» η ένταξή τους στην ΕΕ

Περιοδεία της Μέρκελ στην περιοχή

«Απομένει ακόμα πολύς δρόμος ώστε η Σερβία και όλη η περιοχή να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο για μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το Βελιγράδι, όπου άρχισε χτες διήμερες επαφές στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ίδια τόνισε ότι «εμείς που είμαστε ήδη μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει απόλυτο γεωστρατηγικό συμφέρον για μας αυτές οι χώρες να συμπεριληφθούν στην ΕΕ».

Την Μέρκελ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν κυριάρχησαν - σύμφωνα με ρεπορτάζ - η ευρωενωσιακή προοπτική της Σερβίας και ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Στις δηλώσεις της η Μέρκελ είπε ότι «στις συζητήσεις μας είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι, έχουμε επίσης την ικανότητα να ακούει η μία πλευρά την άλλη, και αυτό διακρίνει τη σχέση μου με το Βούτσιτς». Υποστήριξε δε ότι είναι ανάγκη να επισπευστούν οι «μεταρρυθμίσεις», κυρίως στον τομέα της Δικαιοσύνης (η «αντιμετώπιση της διαφθοράς» αφορά τους όρους ανταγωνισμού και πρόσβασης μιας σειράς μονοπωλίων σε διάφορες επενδύσεις).

Μιλώντας για το Κόσοβο, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η διευθέτηση των διμερών σχέσεων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Από τη μεριά του ο Βούτσιτς είπε μεταξύ άλλων ότι δεν επιθυμεί τη διαιώνιση του προβλήματος και ότι το Βελιγράδι είναι πρόθυμο να συζητήσει κάθε συμβιβαστική πρόταση.

Σήμερα η Μέρκελ θα βρεθεί στα Τίρανα, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τους έξι ηγέτες των χωρών της περιοχής (Σερβίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης).

  • Στις 14/11 θα γίνουν οι νέες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, για τρίτη φορά φέτος, μαζί με τις εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου. Ο σημερινός Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μεθαύριο θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στις εκλογές του Ιούλη πρώτο αναδείχθηκε το νεοσύστατο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», που εμφανίζεται πολέμιο της διαφθοράς κ.λπ., χωρίς να καταφέρει να συγκροτήσει συνασπισμό με στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ