Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΚΕ
«Ολυμπιάδα » για μπίζνες

Την εμπορευματοποίηση της Ολυμπιάδας του 2004 και τη μετατροπή της σε πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμφωνιών για το μεγάλο κεφάλαιο προωθεί (με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού) και η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κ. Μπακούρης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την έναρξη διαφημιστικού προγράμματος και δημοσίων σχέσεων με διάφορους επίδοξους «ξένους επενδυτές» και με στόχο «την ενίσχυση του διεθνούς επιχειρηματικού προφίλ της Ελλάδας». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ (που διατέλεσε και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού «Αθήνα 2004») αξιοποιώντας την Ολυμπιάδα του 2004 προσπάθησε να «βάλει πλάτη» στην κυβερνητική πολιτική.

Ετσι, έκανε λόγο για «ενδογενή προβλήματα» και σαν τέτοια ανέφερε «τη μη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την υψηλή φορολογία» κ.ά. που έχουν αποτέλεσμα το «δυσανάλογο μικρό ποσοστό ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα». Ο Κ. Μπακούρης, προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως η απάλειψη των φαινόμενων αυτών «με έμφαση το φορολογικό και τις διαρθρωτικές αλλαγές» θα βελτιώσει τα πράγματα. Στην ουσία, δεν έκρυψε πως η Ολυμπιάδα αποτελεί «ιδανική ευκαιρία να προσέξουν οι ξένοι την Ελλάδα» και πως ακριβώς σε αυτό αποσκοπεί η διαφημιστική καμπάνια του ΕΛΚΕ.

Για το πόσο θα στοιχίσει το «μάρμαρο» στον ελληνικό λαό δεν υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις. Αλλος παράγοντας του Οργανισμού αναφέρθηκε στο προηγούμενο της Ολυμπιάδας της Αυστραλίας, όπου το σχετικό πρόγραμμα (διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων) κόστισε 1,5 εκατ. δολάρια (πάνω από 500 εκατ. δραχμές). Στην Ελλάδα το ποσόν θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τυχόν «χορηγούς»...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕ οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώθηκαν το 2000 σε 1,2 τρισ. δολάρια και το 2001 έπεσαν στα 800 εκατ. δολάρια. Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία διετία κυμαίνονται περί τα 1,2 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ