Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στον Μίκη και στο έργο αυτό οφείλω την ύπαρξή μου ως συνθέτης»

Η «Κατάσταση Πολιορκίας» του Μ. Θεοδωράκη σε ενορχήστρωση του Θ. Μικρούτσικου

Μια ξεχωριστή συναυλία, την «Κατάσταση Πολιορκίας» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ενορχήστρωση Θάνου Μικρούτσικου, μπορεί να ακούσει κανείς στο επίσημο κανάλι του Θ. Μικρούτσικου στο YouTube.

Τον Αύγουστο του 2012 ο Θ. Μικρούτσικος παρουσίασε στο Ηρώδειο σε νέα, δική του ενορχήστρωση (για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών), το έργο - σύμβολο του Μίκη Θεοδωράκη, «Κατάσταση Πολιορκίας», σε ποίηση της Μαρίνας, δηλαδή της Ρένας Χατζηδάκη. Τραγούδησαν οι Μαρία Φαραντούρη και Κώστας Θωμαΐδης.

«Στον Μίκη και στο έργο αυτό οφείλω την ύπαρξή μου ως συνθέτης», είχε πει ο Θ. Μικρούτσικος, ενώ ο ίδιος ο Μίκης, που παρακολούθησε τη συναυλία, είχε δηλώσει λίγες μέρες νωρίτερα:

«Η "Κατάσταση Πολιορκίας" δεν είναι για μένα ένα ακόμα μουσικό μου έργο, αλλά ένα κομμάτι της ζωής μου, σε μια εποχή που οι ψυχικές εντάσεις με είχαν ουσιαστικά εκμηδενίσει. Τότε ήρθε να με συναντήσει ως εκ θαύματος αυτό το εξαίσιο ποίημα της Ρένας Χατζηδάκη, για να με οδηγήσει από το σκοτάδι στο φως.

Το γεγονός ότι συνυπήρξαμε στο σφαγείο της Μπουμπουλίνας, στο τέταρτο πάτωμα, με τα κελιά μας το ένα δίπλα στο άλλο, δείχνει ότι τα βιώματά μας υπήρξαν κοινά και ασφαλώς για αυτόν τον λόγο η μουσική μου ταυτίζεται απολύτως με την ποίηση. Η διαδικασία της μελοποίησης λειτούργησε μέσα μου λυτρωτικά, δεδομένου ότι η κάθε λέξη με έσκαβε τόσο βαθιά ώστε τελικά η απελπισία και ο τρόμος έδωσαν τη θέση τους στην πληρότητα, στην ελπίδα και, όπως είπα, στο φως.

Ετσι, τις μεγάλες ευχαριστίες στον Θάνο Μικρούτσικο δεν τις δίνει μονάχα ο συνθέτης αλλά προπαντός ο άνθρωπος που θεωρεί ότι το έργο του αυτό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και ιερό έχει κάνει στη ζωή του. Τον Θάνο τον ευχαριστώ και για έναν άλλο λόγο: Γιατί είναι ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, ο οποίος διαθέτει χρόνο, ταλέντο και έμπνευση, προκειμένου να αναδείξει με τον δικό του τρόπο το έργο ενός συναδέλφου του εν ζωή, όπως εγώ. Βέβαια η σχέση μας είναι στενή και ουσιαστική. Δεν παύει όμως η χειρονομία του αυτή να τον τιμά και να αποτελεί παράδειγμα, ειδικά σήμερα, στις ζοφερές μέρες που ζούμε. Τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ για ακόμα μια φορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ