Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Προειδοποιήσεις» για οριακή κατάσταση στην οικονομία

...ενώ βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα για τον λαό

Ουρά έξω από τράπεζα στην Καμπούλ, εν μέσω προειδοποιήσεων για οριακή ρευστότητα

Copyright 2021 The Associated

Ουρά έξω από τράπεζα στην Καμπούλ, εν μέσω προειδοποιήσεων για οριακή ρευστότητα
Πληθαίνουν οι αναλύσεις και οι παρεμβάσεις για την πίεση που αυξάνεται στην οικονομία του Αφγανιστάν, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα για τον λαό της χώρας, με φόντο την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μετά την 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις οργανώσεων όπως το Εμπορικό και Επενδυτικό Επιμελητήριο του Αφγανιστάν (ACCI) και το Αφγανικό Επιμελητήριο Ορυχείων και Βιομηχανίας (ACMI), που προέβλεψαν κατάρρευση της οικονομίας «αν δεν αποδεσμευτούν τα αποθέματά της» (η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει δεσμευτεί από τις ΗΠΑ), χτες το «Reuters» μετέδιδε εκτιμήσεις παραγόντων «με άμεση γνώση της κατάστασης» στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες «έχουμε μείνει με ρευστότητα που αρκεί για πληρωμές μόνο λίγων ημερών», ενώ ανέφεραν ότι «αν η κυβέρνηση δεν αντιδράσει άμεσα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις και βία».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την προχτεσινή σύνοδο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και τις υποσχέσεις για διεθνή «ανθρωπιστική στήριξη» στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτακί, χαιρέτισε «τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για βοήθεια ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων και της ζητάμε να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια προς το Αφγανιστάν».

Αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στις ΗΠΑ ως «μια μεγάλη χώρα», την κάλεσε «να επιδείξει γενναιοδωρία» και συνέχισε: «Το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. όπως ονομάζουν οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν) βοήθησε τις ΗΠΑ διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Ομως, αντί για ευχαριστίες, εκείνες μιλούν για το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στον λαό μας».

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή «βοήθεια», υποσχέθηκε ότι θα δοθεί «στους ανθρώπους που τη χρειάζονται με τρόπο απόλυτα διαφανή» και απηύθυνε «έκκληση σε όλες τις χώρες που εμπλέκονταν στη στήριξη του Αφγανιστάν στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας, των προσφύγων και στον αγώνα ενάντια στη ξηρασία, να συνεχίσουν τη στήριξή τους. Δεν πρέπει να συνδέουν τα ανθρωπιστικά ζητήματα με πολιτικά θέματα».

Επανέλαβε επίσης πρόσκληση σε όσους Αφγανούς και ξένους έφυγαν από τη χώρα να επιστρέψουν σε αυτή «χωρίς φόβο (...) να ξεκινήσουν πάλι τις επιχειρήσεις τους σε κάθε τομέα».

Στο μεταξύ, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την «ανθρωπιστική βοήθεια» προς το Αφγανιστάν, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή η «βοήθεια» θα είναι μέρος νέων ευρύτερων μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν αλλά και για γειτονικές χώρες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουλάιλ Σαχίν απέρριψε ως «ψέματα» και «εντελώς αβάσιμες» αναφορές ότι ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε σύγκρουση μεταξύ ομάδων στο εσωτερικό των Ταλιμπάν. Φήμες και ερωτήματα εξάλλου κυκλοφορούν και για τον ανώτατο ηγέτη του σκοταδιστικού κινήματος, μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, καθώς ένα μήνα μετά την κατάληψη και της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα δημόσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ