Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Πεδίο επιχειρηματικής δράσης αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ, μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "ΑΡΓΟΣ" και λοιπές διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και ενισχύει τη βάρβαρη πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η οποία μετατρέπει και τα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, σε πεδίο κερδοφορίας για την επιχειρηματική δράση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας και οι βουλευτές της ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «μεγάλο βήμα» στην προστασία των ζώων, ενώ απέδωσαν το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων (επιστημονικούς και φιλοζωικούς συλλόγους) σε «συντεχνιακά συμφέροντα».

Οπως ανέδειξε και χτες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος απαίτησε εκ νέου - πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ψηφοφορία - να αποσυρθεί, πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η μεταφορά στους δήμους όλης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, χωρίς την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και υποδομών, οδηγώντας με «μαθηματική ακρίβεια» τους δήμους σε ανάθεση αυτής της υπόθεσης σε ιδιώτες, ΜΚΟ και συνολικά στην επιχειρηματική δράση, με επακόλουθο την επιβάρυνση των δημοτών. «Η ευθύνη συνολικά της διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων θα πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένα από το κράτος», με δημοτικά κτηνιατρεία, κλινικές, με μόνιμο προσωπικό κτηνιάτρων, ειδικευμένων επιστημόνων κ.ο.κ., «χωρίς μεσάζοντες, αναθέσεις, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, και αυτό περιλαμβάνει και την ευθύνη των υιοθεσιών».

Αντίστοιχα, για τα δεσποζόμενα ζώα, με τα χαράτσια που προβλέπονται για την υποχρεωτική στείρωση μετά την πρώτη γέννα (ύψους 160 ευρώ) και την επί πληρωμή αποθήκευση του DNA του ζώου, το τσιπάρισμα κ.ο.κ., όχι μόνο μετατρέπει την κηδεμονία κατοικίδιου σε πολυτέλεια, αλλά σπρώχνει τον κόσμο σε αγορά κατοικίδιου (για να γλιτώσει ο ιδιοκτήτης όλες αυτές τις διαδικασίες). Δηλαδή μετατρέπει την κηδεμονία κατοικίδιου σε «πεδίο δόξης λαμπρό» για την ενίσχυση της δράσης εγχώριων και ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ζώων, που εκτός των άλλων ευθύνεται για την κακοποίηση και θανάτωση ζώων, τη διάθεση κουταβιών με εκφυλιστικές νόσους με πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι εκτός των άλλων η δίωξη παράνομης εμπορίας ζώων στο νομοσχέδιο έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, παριστάνοντας ...τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων και φορέων. Η εισηγήτριά του, Π. Πούλου, αλλά και όσοι πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν στις βάρβαρες διατάξεις του νομοσχεδίου, προσπαθώντας να τις αποδώσουν «στην προσωπική επιθυμία του πρωθυπουργού», για να καλύψουν ότι είναι διατάξεις που απορρέουν από την αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης κάθε λαϊκής ανάγκης για λογαριασμό του κεφαλαίου, την οποία πολιτική υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το υποκριτικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, θυμίζοντας ότι το 2019, στη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης και ενώ κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση να συμπεριληφθεί στο άρθρο 24Α του Συντάγματος ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ζώων. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν κατά την ψηφοφορία η πρόταση αυτή να καταψηφιστεί ακόμα και από βουλευτές της ομάδας που την είχε καταθέσει. Δηλαδή απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμη τη ΝΔ, ενώ το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ απείχε από εκείνη την ψηφοφορία. Μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «υπερψήφισε και κράτησε αλληλέγγυα στάση απέναντι σε πλάσματα που υφίστανται καθημερινά και με τον πιο βάναυσο τρόπο την ανθρώπινη βία, και που φυσικά το αστικό κράτος δεν τα προστατεύει», τόνισε η Δ. Μανωλάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ