Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Τις παραδίδουν «προίκα» στην Τράπεζα Πειραιώς

Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ετσι, μετά το εξευτελιστικό τίμημα πώλησης της ΕΤΒΑ στους μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν την Πειραιώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει τώρα και τις ΒΙΠΕ...

Ούτε καν στο... Χρηματιστήριο, όπως μέχρι πριν λίγο καιρό διατεινόταν η κυβέρνηση, αλλά απευθείας στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ελέγχουν τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, παραδίδει η κυβέρνηση τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της χώρας, οι οποίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Μόλις χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι οι ΒΙΠΕ δε θα ενταχθούν στην Ανώνυμη Εταιρία Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα (όπως είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του Ν. Χριστοδουλάκης), αλλά σε θυγατρική της ΕΤΒΑ (έχει υπογραφεί συμφωνία πώλησης του πλειοψηφικού της πακέτου στην Τράπεζα Πειραιώς). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, στην υπό σύσταση θυγατρική της - ιδιωτικοποιημένης - ΕΤΒΑ θα συμμετέχει το δημόσιο με 51% και η ΕΤΒΑ με 49%, διότι έτσι συμφέρει τα νέα αφεντικά της ΕΤΒΑ. Κρατώντας το 51% των ΒΙΠΕ στο δημόσιο, η κυβέρνηση κάνει στην ουσία και νέα έκπτωση, περίπου 30 δισ. δραχμών, στο τίμημα που θα καταβάλει ο όμιλος της Πειραιώς για την εξαγορά της ΕΤΒΑ. Κι αυτό, γιατί οι κυβερνώντες αποτίμησαν τη συνολική αξία (100%) των ΒΙΠΕ μόλις σε 60 δισεκατομμύρια δραχμές!

Κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου και Αλ. Καλαφάτη, αντίστοιχα, αποκαλύφθηκε ότι η συνολική αποτίμηση της αξίας των δεκάδων ΒΙΠΕ είναι μόλις 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, αν ληφθεί υπόψη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ομολογούσε πως μόλις τα τελευταία 5 χρόνια (1996-2001) υλοποιήθηκαν επενδύσεις στις ΒΙΠΕ ύψους 42,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις για το επόμενο διάστημα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Και όλα αυτά - δηλαδή οι τεράστιες επενδύσεις στις ΒΙΠΕ - γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο ξεπούλημά τους μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΕΤΒΑ. Αποτέλεσμα, η αξία των ΒΙΠΕ να είναι μικρότερη από τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις, χωρίς να υπολογιστεί η αξία των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων βιομηχανικής γης.

Το νέο σχήμα που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΒΙΠΕ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μιχ. Σάλλα και των συμφερόντων που εκπροσωπεί ως επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, με τον κατ' επίφαση έλεγχο του δημοσίου στις ΒΙΠΕ, η θυγατρική της ΕΤΒΑ και κατ' επέκταση του ιδιοκτήτη της, Σάλλα, θα επιχορηγείται στο 100% στην περίπτωση που πραγματοποιούνται επενδύσεις σ' αυτά, ως έργα υποδομής και ανάπτυξης. Στην περίπτωση που ο έλεγχος της θυγατρικής αυτής ήταν στην ΕΤΒΑ, η οποία είναι ιδιωτικοποιημένη, τότε το ύψος των επιδοτήσεων, εκ του νόμου, δε θα μπορούσε να ξεπερνάει το 40-45%. Ετσι, λοιπόν, με τεχνητό αλλά σκανδαλώδη τρόπο, η κυβέρνηση θέτει υπό την ομπρέλα της την εταιρία του Σάλλα, εξασφαλίζοντάς της το μάξιμουμ των επιδοτήσεων.

Ο Σκαραμαγκάς

Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι Γερμανοί θα προχωρήσουν στην τριχοτόμηση του ναυπηγείου μόλις περάσει οριστικά στα χέρια τους, προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες ξεπουλήματος του Σκαραμαγκά εκτίμησε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φλεβάρη.

Σημείωσε, λοιπόν, ο Α. Τσοχατζόπουλος ότι με το ξεπούλημα «...προβλέπεται η δυνατότητα διαμόρφωσης κατάλληλων συνεργασιών από τη μεριά της εταιρίας με φορείς, οι οποίοι θα συμβάλουν να υλοποιηθεί γρήγορα και αξιόπιστα το πρόγραμμα των υποχρεώσεων που έχει το Ναυπηγείο είτε απέναντι στον ΟΣΕ, είτε άλλου είδους υποχρεώσεις τις οποίες έχει». Με αυτή την αναφορά επιβεβαίωσε επισήμως ότι στα σχέδια των Γερμανών είναι η πώληση του τμήματος των επισκευών και του βιομηχανικού κομματιού, του τμήματος που κατασκευάζει τα βαγόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο τμήμα θα παραχωρηθεί στη σημερινή διοίκηση του ναυπηγείου, ενώ το δεύτερο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πωληθεί στον επιχειρηματία Ν. Κιολεΐδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ