Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ενα λάθος ... αδιόρθωτο!

Οταν στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, καλλιεργήθηκαν 3.805.000 στρέμματα με βαμβάκι, πολύ λίγοι το πίστεψαν.

Και τούτο γιατί «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ», αλλά κι άλλοι πολλοί γνώριζαν πως οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ήταν «μαγειρεμένες», καθότι το υπουργείο ήθελε να παρουσιάσει λιγότερα στρέμματα, για να δικαιολογήσει την «εκτίμησή» του για μικρότερη από την πραγματική συνολική παραγωγή βαμβακιού. Αλλωστε, ήταν γνωστό ότι οι δηλώσεις των παραγωγών για το πόσα στρέμματα θα καλλιεργούσαν με βαμβάκι έγιναν εκ των υστέρων, συγκεκριμένα το Μάη, όταν το βαμβάκι ήδη είχε σπαρεί και φυτρώσει. Αργότερα έγινε γνωστό ότι, κατόπιν εντολών των κυβερνητικών αρμοδίων, υπηρεσιακοί και άλλοι παράγοντες συμβούλευαν, ή και πίεζαν τους βαμβακοπαραγωγούς να δηλώσουν λιγότερα από τα πραγματικά στρέμματα που καλλιέργησαν, ώστε να μην ξεπεραστεί το νούμερο του συνόλου των στρεμμάτων που είχε προαποφασιστεί.

Αλλά και όσοι δε γνώριζαν τα πράγματα εκ του σύνεγγυς δεν πίστεψαν την ανακοίνωση, καθώς ξέρουν πολύ καλά ότι τούτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητές της, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να λέει ανακρίβειες, αλλά και «καραμπινάτα» ψεύδη.


Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο για το πώς «μαγειρεύτηκε» η «εκτίμηση» του υπουργείου Γεωργίας για τον αριθμό των στρεμμάτων και το σύνολο της παραγωγής βαμβακιού.

Ο Μιχάλης Σταμάτης, αγρότης από τη Λάρισα, είχε δηλώσει ότι καλλιεργεί 190 νοικιασμένα στρέμματα με βαμβάκι. Στα «κιτάπια», όμως, του ΟΣΔΕ εμφανίστηκε ότι δήλωσε μόνο 19 στρέμματα! Μετά από διαμαρτυρία που έκανε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ του αναγνώρισε το δίκιο, υποστήριξε ότι πρόκειται για λάθος στο κομπιούτερ που θα διορθωθεί, του είπε να παραδώσει κανονικά όλο το βαμβάκι του και του υποσχέθηκε ότι θα πληρωθεί την επιδότηση για το σύνολο του προϊόντος του.

Ομως, τίποτα απ' όλα αυτά δεν έγινε, αν και πέρασαν κοντά στους τέσσερις μήνες από την παράδοση του βαμβακιού του. Στη σύμβαση που υπέγραψε με το εκκοκκιστήριο εξακολουθεί να αναγράφεται ότι καλλιέργησε μόνο 19 στρέμματα, για την παραγωγή εκ των οποίων - περί τους 5 τόνους - πληρώθηκε την επιδότηση, ενώ για την παραγωγή από τα υπόλοιπα 171 στρέμματα - κοντά στους 45 τόνους - που παρέδωσε, δεν πήρε δραχμή! Μάλιστα, αυτή η παραγωγή κοστολογείται προς 72 δρχ. το κιλό, αντιστοιχεί στην εμπορική τιμή, που σημαίνει είτε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ειδοποίησε το εκκοκκιστήριο για το λάθος που παραδέχτηκε ότι έγινε στη δήλωσε ΟΣΔΕ, ή ότι το εκκοκκιστήριο δεν αναγνωρίζει το λάθος...


Κάνουν ό,τι κάνουν και τώρα αναζητούν το... λάθος ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το εκκοκκιστήριο
Κάνουν ό,τι κάνουν και τώρα αναζητούν το... λάθος ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το εκκοκκιστήριο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνε τα λεφτά... (2005-09-28 00:00:00.0)
«Διασταύρωση»... κυβερνητικής κοροϊδίας (2002-11-21 00:00:00.0)
Κυβερνητικό «σομπρέρο» (2002-10-30 00:00:00.0)
Τι ντομάτα, τι τριφύλλι, τι βαμβάκι! (2002-04-09 00:00:00.0)
Για το βαμβάκι, η τιμή «τιμή» δεν έχει (2002-02-01 00:00:00.0)
Το «φιρμάνι» της ντροπής (2002-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ