Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΝΕΟ» ΕΣΥ
«Δεσμεύσεις» για ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας στη δημόσια Υγεία

Την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, με όρους «κόστους - οφέλους» του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, παρουσιάζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία.

Χαρακτηριστικό του πού βάζει τον «πήχη» η κυβέρνηση, είναι ότι ο υπουργός χαρακτήρισε «επαρκή» την κρατική χρηματοδότηση, ακόμη και με τον νέο καθ' οδόν «εξορθολογισμό δαπανών». Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα κατατεθεί εντός του 2021, ενώ αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει τροπολογία για έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα κάνει τη δουλειά στο Δημόσιο - είπε - όπως κάνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή με όρους ενίσχυσης της κερδοφορίας για ελάχιστες παροχές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εφαρμοστεί ο «ενιαίος και προς τα κάτω» κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πληρωμή - εξολοκλήρου ή με το ποσοστό συμμετοχής - των λαϊκών οικογενειών, ενώ μόνο το 2018 περικόπηκαν 400 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα οι ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, αλλά πάνω από 10.000 ασθενείς είναι στην αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο ΚΑΤ, 1.500 στο «Θριάσιο» κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς, με τον Θ. Πλεύρη να τους φορτώνει την ευθύνη ακόμα και για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις: «Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζουν αντισηπτικό», ανέφερε, όταν ακόμη και οι ελάχιστες ΜΕΘ δουλεύουν με προσωπικό στο όριο ασφαλείας, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τους ασθενείς, χωρίς μονιμότητα και ειδικότητα για τους εργαζόμενους, όσα δηλαδή εξασφαλίζουν τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων σ' ένα σύστημα Υγείας.

Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προωθεί με τη σειρά της αναδιαρθρώσεις, των οποίων ένα σημαντικό μέρος τους ήδη εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με δραστική μείωση (20%) του μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά μειώθηκε), διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (περίπου 30.000 εργαζόμενοι), εφαρμογή του «ενιαίου και προς τα κάτω» κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, με αυξημένες - εξολοκλήρου ή με συμμετοχή - πληρωμές, με «αξιολόγηση» των υγειονομικών, με το σύστημα κοστολόγησης DRG, συνολικά ενίσχυσης της δράσης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας, είτε αυτοτελώς είτε σε σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα (ΣΔΙΤ).

Στο 56,7% καθηλωμένη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στο μεταξύ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται μόλις στο 56,7% (μόλις +0,7% σε μια βδομάδα) και το 60,6% είναι μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Ο στόχος αν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αυτό», απάντησε χαρακτηριστικά ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους. «Εξαρτάται από τους πολίτες», είπε πετώντας και πάλι την ευθύνη στον λαό, ενώ επικαλέστηκε σαν «κατόρθωμα» τις ΚΟΜΥ για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς, όταν 9 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν γίνει μόλις 8.500 κατ' οίκον εμβολιασμοί και μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ανέρχονται σε 10.500. Η «επιτυχία» της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνεται μάλιστα στους 1.650 εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς, εκ των οποίων οι 1.187 είναι κατ' οίκον (50 ευρώ αποζημίωση). Ενώ, αρχές Οκτώβρη αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες παιδίατρους.

Σε σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοινώθηκε ότι μετά τους ανοσοκατεσταλμένους και μεταμοσχευμένους, σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε ΜΦΗ, όλοι οι άνω των 60 ετών και ακολουθούν οι υγειονομικοί.

Μέχρι στιγμής περίπου 13.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την 3η δόση και στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 ετών και των υγειονομικών που έχουν ξεπεράσει τους 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ