Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι μαζί μπορούμε

Σε απεργία, λοιπόν, κατέρχονται αύριο, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι. Η αρχική απόφαση ελήφθη την περασμένη Τετάρτη 30 Γενάρη, καθώς ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες εφημερίδων -εκτός του «Ριζοσπάστη»-, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η διοίκηση της ΕΡΤ, όχι μόνο αρνούνται να δώσουν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου, αλλά εξακολουθούν με την πρακτική τους να προσθέτουν και νέα προβλήματα, σε ένα καθεστώς απορυθμισμένων σχέσεων εργασίας, εντατικοποίησης και υπερεκμετάλλευσης. Και όλα αυτά μέσα στο απαράδεκτο καθεστώς της εμπορευματοποιημένης και άθλιας «ενημέρωσης», που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ, κινούμενοι στο πεδίο ασυδοσίας που τους έχει προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή αφορούσε σε μια 24ωρη προειδοποιητική απεργία, η οποία έπρεπε να είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της ενημέρωσης, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι όλες οι Ενώσεις εργαζομένων είχαν συμφωνήσει για την κάθοδο σε κοινούς αγώνες και είχαν εξουσιοδοτήσει την ΕΣΗΕΑ να λάβει τις απαραίτητες γι' αυτό πρωτοβουλίες. Ετσι, την Πέμπτη 31 Γενάρη, συναντήθηκαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ εκπρόσωποι της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας, της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, της Ενωσης Εφημεριδοπωλών και της Ενωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας. Δε συμμετείχε εκπρόσωπος της Ενωσης Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου. Εκεί κατατέθηκε η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για απεργία την Πέμπτη 7 Φλεβάρη. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η θέση όλων των Ενώσεων για κοινό και συντονισμένο αγώνα. Ζητήθηκε όμως από όλους η διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού διεκδικητικού πλαισίου, η δέσμευση όλων ότι ο αγώνας θα αρχίσει και θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση όλων, αλλά και ένα μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να συνέλθουν τα ΔΣ και να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την επιτυχία αυτού του κοινού αγώνα. Την επόμενη ημέρα έγινε νέα συνάντηση, όπου προχώρησε σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση για το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και το ραντεβού ανανεώθηκε για την περασμένη Δευτέρα, με στόχο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις που θα εγκρίνονταν αμέσως μετά από τα ΔΣ. Στη συνάντηση αυτή, όμως και ενώ ήταν ολοφάνερη, πλέον, η δυνατότητα συντονισμένου απεργιακού αγώνα, με έναρξη την επομένη Τρίτη ή Πέμπτη, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ επέμενε στη θέση, να γίνει η απεργία οπωσδήποτε αύριο, γνωρίζοντας ότι ήταν πρακτικά αδύνατο στις άλλες Ενώσεις να συμφωνήσουν. Ο προβαλλόμενος λόγος της επιμονής ήταν ότι τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της ενημέρωσης και οι βεβιασμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για λήψη μέτρων επιβάλλουν την άμεση κινητοποίηση των δημοσιογράφων. Επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους δημοσιογράφους, καθώς «όλοι έχουν μάθει ότι η απεργία θα γίνει την Πέμπτη». Αφού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους Ενώσεων για να μην τιναχτεί εντελώς στον αέρα η διαδικασία για τον ενιαίο αγώνα, συμφωνήθηκε τελικά ότι - ανεξάρτητα από την απεργία της ΕΣΗΕΑ - σήμερα Τετάρτη θα γινόταν η τελική συνάντηση, έχοντας πλέον αποφασίσει και τα ΔΣ των άλλων Ενώσεων. Ομως και αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για μεθαύριο Παρασκευή.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, και χωρίς να είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο το περιεχόμενο των σχετικών με το θέμα της Ενημέρωσης αιτημάτων, οι δημοσιογράφοι καλούνται να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία. Και επιβάλλεται να το κάνουν, στέλνοντας με την καθολική και αγωνιστική τους συμμετοχή ένα πολλαπλό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οτι θα επιβάλουν την ενότητα δράσης και τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, κόντρα στις προσπάθειες όσων την υπονομεύουν στην πράξη. Γιατί αυτή η ενότητα, που προκαλεί σύγκρυο στα αφεντικά των ΜΜΕ, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των αγώνων. Γιατί - κάτω βέβαια από συγκεκριμένες προϋποθέσεις - μπορεί να παρέμβει προς όφελος του κόσμου της εργασίας στις αλλαγές που προκαλεί η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο των ΜΜΕ. Γιατί μπορεί να βάλει φραγμό στον κατήφορο της Ενημέρωσης, να αποκρούσει τις απολύσεις, να επιβάλει την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ, έτσι ώστε να ανατραπεί το «καθεστώς γαλέρας» που επικρατεί για τη μεγάλη μάζα των χαμηλόμισθων δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για να διεκδικήσει νέες ικανοποιητικές ΣΣΕ, αλλά και να υπερασπίσει και να διευρύνει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις.

Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να επιβάλουν τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα τους, κόντρα και στις όποιες ηγεσίες και παράγοντες που τον αντιμάχονται.


Του Παναγιώτη ΡΑΜΜΟΥ
Μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ