Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασισμένοι να μη σκύψουν το κεφάλι

Εντείνεται η παρουσία των αγροτών στα μπλόκα

Στο μπλόκο του Δρούγου
Στο μπλόκο του Δρούγου
ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).--

Με αποφασιστικότητα μπήκαν στη δεύτερη βδομάδα των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Στερεάς Ελλάδας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Τα μπλόκα που στήθηκαν από την αρχή, στο ύψος της Ανθήλης, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και στο «Δρούγο», στην περιοχή του Δομοκού, καθώς και στο Μώλο του νομού Φθιώτιδας, καθημερινά ενισχύονται με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Ογδοη ημέρα χτες και στον κόμβο του Αϊ - Γιάννη τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στον εθνικό δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς, σε δύο σειρές που όλο μεγαλώνουν. Πάνω από 300 τρακτέρ βρίσκονται εκεί σταθερά σταθμευμένα, άλλα πάνε κι έρχονται. Ξωμάχοι από τον Ορχομενό, τη Λιβαδειά, το Ανθοχώρι, τον Αϊ - Δημήτρη, τον Αϊ - Γιώργη, το Ρωμαίικο, τον Αλίαρτο και από άλλα σημεία της επαρχίας Λιβαδειάς, έχουν σμίξει με τη δύναμη της ενότητας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που επιβουλεύεται την επιβίωσή τους. Μαζί τους, με δικό τους μπλόκο στο Κριεκούκι (στην παλιά εθνική οδό Θήβας - Αθήνας), αγρότες από τα Βάγια και το Καπαρέλι.

Στο μπλόκο της Ανθήλης βαμβακοπαραγωγοί, ρυζοπαραγωγοί και ελαιοκαλλιεργητές οι περισσότεροι (στην περιοχή της Ανθήλης καλλιεργούνται 17.000 στρέμματα βαμβάκι και 10.000 στρέμματα ρύζι) νιώθουν την αγανάκτηση να τους πνίγει. «Τι να καλλιεργήσουμε;», θα μας πει η Ευγενία Μπούρικα, αγρότισσα από τη Στυλίδα, η οποία βρίσκεται από την αρχή στο μετερίζι του αγώνα, στο μπλόκο της Ανθήλης. «Η φετινή παραγωγή της ελιάς - συνεχίζει - δεν πήγε καλά, ο πρόσφατος παγετός επιδείνωσε την κατάσταση. Ο κ. Δρυς μας υποσχέθηκε αποζημιώσεις άμεσα. Ακόμα, όμως, δεν έχει γίνει καταγραφή. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα με δύο παιδιά που σπουδάζουν και έχουν τεράστια έξοδα;».

«Παρών» στο μπλόκο, δίπλα στον πατέρα του, ο Παναγιώτης Χριστοδούλου που μόλις τελείωσε το Λύκειο και υπηρετεί τη θητεία του. «Σήμερα εμείς οι νεότεροι παλεύουμε για το μέλλον μας, μας λέει. Για να βρούμε ένα κομμάτι χωράφι να βγάζουμε το ψωμί μας, να ζούμε με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα και μέχρι το Πάσχα, αν χρειαστεί».

«Δεν είχα άλλη λύση. Μέχρι σήμερα δεν είδα προκοπή, γι' αυτό βρίσκομαι εδώ», μας λέει οργισμένος ο 25χρονος Γιώργος Χαλντούπης από το Αρχάνι Λαμίας, που από το 1997 είχε ενταχθεί στα προγράμματα για νέους αγρότες και είναι καπνοπαραγωγός. «Βασικό πρόβλημα είναι η πώληση των προϊόντων και να δίνεται στον παραγωγό το πριμ ακέραιο και απ' ευθείας».

Στην περιοχή του δήμου Θεσσαλιώτιδας, όπου οι αγρότες έχουν στήσει το μπλόκο του Δρούγου, η βαμβακοπαραγωγή είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Σε οχτώ χωριά καλλιεργούνται πάνω από 65.000 στρέμματα. Ο Αντώνης Τερζίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Μοναστηρίου, βρίσκεται στο μπλόκο μέρες τώρα. «Μην ακούς για χιλιάδες στρέμματα τα οποία υποτίθεται ότι καλλιεργούμε. Το 75% των αγροτών είμαστε χρεωμένοι στην ΑΤΕ. Τριακόσια άτομα δεν έχουν πάρει σπόρους και λίπασμα, τι θα κάνουμε; Μας έχουν κλέψει τη χαρά και το γέλιο. Παράγουμε βαμβάκι, αλλά τιμή μηδέν, και μας λένε μετά να μην αγωνιστούμε, να μη διεκδικήσουμε», θα πει.

«Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δε θέλουν να έχουμε παραγωγή, μας έφεραν εδώ στα μπλόκα», θα πει με τη σειρά του ο Θωμάς Σόρκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. «Μας λένε συνέχεια για αναδιάρθρωση, αλλά δε μας λένε τι να βάλουμε σ' αυτά που θα ξεριζώσουμε και το κάνουν επίτηδες. Στην περιοχή μας έχουμε να δούμε 35 χρόνια έργο υποδομής. Πώς θα μείνουν οι νέοι, με τι θα απασχοληθούν; Δεν παντρεύονται γιατί δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες», συνεχίζει το «κατηγορώ» του. Την ώρα εκείνη μια ομάδα μαθητών από το Ενιαίο Λύκειο Δομοκού κάνει την εμφάνισή της, μοιράζοντας ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες, το οποίο και διαβάζουν με την ντουντούκα. Ενα θερμό χειροκρότημα συνοδεύει την τελευταία φράση του μαθητή: «Ο αγώνας σας είναι αγώνας όσων δε σκύβουν το κεφάλι και είναι το καλύτερο μάθημα για μας τους μαθητές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ