Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Οργή και αγανάχτηση για τη στάση της κυβέρνησης
  • Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Γεωργίας στα αιτήματα των αγροτών
  • Σήμερα οι αποφάσεις των αγροτών σε νέα Πανελλαδική Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των αγωνιζομένων αγροτών. Φάνηκε για άλλη μία φορά πως η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και, επιχειρεί με κάθε λογής τερτίπια να εξαπατήσει τους πάντες και τα πάντα. Μετά και τη χθεσινή συνάντηση της πολυπληθούς αντιπροσωπείας των αγροτών από όλη τη χώρα, επιβεβαιώθηκε ξανά πως δε μένει άλλος δρόμος παρά η συνέχιση και η ένταση του αγώνα. Το πώς θα κλιμακώσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τον αγώνα τους θα συμφωνηθεί σήμερα στα μπλόκα όπου θα γίνει ενημέρωση για το τι απάντησε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ενώ στις πέντε το απόγευμα θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε για άλλη μια φορά το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες. Το βαμβάκι, οι αποζημιώσεις, τα προβλήματα με τα καπνά, την κτηνοτροφία, το κόστος παραγωγής, τα έργα υποδομής, την ΑΤΕ κ.ά. Ο υπουργός Γεωργίας και οι υφυπουργοί, πάσχισαν με κάθε μέσο να σύρουν τους εκπροσώπους των αγροτών σε μία λογική συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης για τα όσα προβλήματα προκλήθηκαν σε γεωργία και κτηνοτροφία εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Ειδικότερα για το βαμβάκι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επέμενε στη συνέχιση της πολιτικής κοροϊδίας και παράλληλα επιδίωξε να καταστήσει τους βαμβακοπαραγωγούς συνένοχους στα ολέθρια μέτρα που η κυβέρνηση ψήφισε πέρσι τον Απρίλη στην ΕΕ καθώς και στις αλλοπρόσαλλες μεθοδεύσεις που εφάρμοσε στη συνέχεια. Το τροπάρι ήταν ότι η μέχρι τώρα ποσότητα βαμβακιού που τιμολογήθηκε ανέρχεται σε 1.095.000 τόνους και πως η παραγωγή δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1.146.000 τόνους. Και όταν οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να τους ειπωθεί ποια είναι η τελική παραγωγή και ποια θα είναι η τιμή, η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας ήταν: «ποια θέλετε εσείς να είναι η παραγωγή;». Το «παιχνίδι» που παίζει η κυβέρνηση, είναι να μην λέει την αλήθεια και να αναφέρει πονηρά νούμερα ότι η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 72 δραχμές αν η παραγωγή είναι 1.095.000 τόνους και 50 δραχμές αν είναι 1.146.000 τόνους. Ομως δεν ειπώθηκε τίποτα για το τι θα γίνει με την υπόλοιπη παραγωγή που η κυβέρνηση βγάζει αυθαίρετα εκτός επιδότησης και η οποία ενδεχομένως να ξεπερνάει τους 200.000 τόνους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας παρ' ότι γνωρίζει, δε λέει ποια είναι η συνολική παραγωγή βαμβακιού που μπήκε στα ερκκοκκιστήρια. Εδώ λέγεται ότι πρέπει να εξεταστούν οι ενστάσεις... πράγμα που μεταφράζεται ως συνέχιση της κυβερνητικής μεθόδευσης για να καθυστερήσει όσο γίνεται η ανακοίνωση της πικρής αλήθειας στους βαμβακοπαραγωγούς.

Αντιπροσωπείες από τα μπλόκα ολόκληρης της χώρας θα συναντηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Αντιπροσωπείες από τα μπλόκα ολόκληρης της χώρας θα συναντηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Οσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ειπώθηκε, πως θα δοθούν 40 δισεκατομμύρια δραχμές στον ΕΛΓΑ - τα 20 δισ. από εισφορές των αγροτών και άλλα 20 από τον προϋπολογισμό - καθώς και 50 δισ. δραχμές στα ΠΣΕΑ για τα οποία απαιτείται έγκριση της ΕΕ τα οποία θα αφαιρεθούν από άλλες δράσεις του Γ' ΚΠΣ για την ανάπτυξη της υπαίθρου κατόπιν έγκρισης της ΕΕ, μια έγκριση που για να δοθεί απαιτείται συνήθως από ένα έως δύο χρόνια. Ειπώθηκε επίσης πως οι ζημιές θα καλυφτούν στο 100% αλλά ακολούθως διευκρινίστηκε πως αυτό θα γίνει με βάση τους κανονισμούς που διέπουν τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Με άλλα λόγια φαίνεται ολοκάθαρα ότι θα ξαναδοθούν κολοβές αποζημιώσεις.

Ο Γ. Δρυς αμέσως μετά τη συνάντηση επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και όπως και την προηγούμενη φορά ανέφερε πως υπήρξε ταύτιση απόψεων... Ο υπουργός Γεωργίας επιδίωξε σκοπίμως να εμφανίσει ότι τάχα συμφώνησε σε όλα με τους εκπροσώπους των αγροτών. Επίσης επιχείρησε να θολώσει το τοπίο όσον αφορά το βαμβάκι λέγοντας πως πρέπει να εξεταστούν πρώτα οι ενστάσεις για να γίνουν οι ακριβείς ανακοινώσεις και πρόσθεσε πως μέχρι τις 15 Φλεβάρη θα υπάρχει εικόνα μια και τότε θα πρέπει να σταλούν στοιχεία στην ΕΕ. Βέβαια ο Γ. Δρυς δεν είπε πως πρόκειται για μία ενημέρωση ρουτίνας των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει το σίριαλ κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών για αρκετούς μήνες ακόμα. Ανάλογη εικόνα επιχείρησε να δημιουργήσει ο Γ. Δρυς και στο θέμα των αποζημιώσεων επαναλαμβάνοντας πως επισπεύδονται οι διαδικασίες καταβολής τους και πως εξασφαλίστηκαν 90 δισεκατομμύρια δραχμές για ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ. Μόνο που οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως τα 90 δισ., που εξαγγέλθηκαν ακόμα και αν δοθούν είναι πολύ λίγα για να καλύψουν το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία. Οσο για τα υπόλοιπα θέματα ο Γ. Δρυς εμφάνισε αυθαίρετα με τις δηλώσεις του, μια εικόνα απόλυτης σύμπνοιας με τους εκπροσώπους των αγωνιζομένων αγροτών. Μάλλον αυτό τον βόλευε...

Δεν πήραμε απάντηση

Από τη χτεσινή συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας
Από τη χτεσινή συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε τα παρακάτω: «Θέσαμε τα αιτήματα όπως αυτά τα είχαμε διατυπώσει στα ψηφίσματά μας και τα είχαμε επιδώσει εδώ και πολύ καιρό στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά μας δεν πήραμε. Ιδιαίτερα στο ζήτημα του βαμβακιού, το πράγμα παραμένει ως έχει από τη μεριά του υπουργείου Γεωργίας. Ούτε τις συνολικές ποσότητες μάς ανακοίνωσαν, ούτε το τι θα γίνει με τα λεγόμενα επιλέξιμα ή μη επιλέξιμα βαμβάκια. Το μόνο που μας είπαν είναι ότι θα εξεταστούν οι ενστάσεις. Κάτι το οποίο το έλεγαν και στις προηγούμενες συναντήσεις. Για τις καταστροφές εμείς είχαμε θέσει συγκεκριμένα αιτήματα και οι δεσμεύσεις που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δε μας διασφαλίζουν και δε μας οδηγούν στην πλήρη λύση του προβλήματος. Και στα υπόλοιπα ζητήματα ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία η οποία είχε ακολουθηθεί και στην προηγούμενη συνάντηση». Ακολούθως ο Β. Μπούτας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε: «Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Τα μπλόκα παραμένουν ως έχουν. Θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους αγρότες, θα γίνουν συσκέψεις στα μπλόκα και αύριο το απόγευμα (σ.σ. σήμερα) στις 5 το απόγευμα θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Θεσσαλονίκη για να αποφασιστεί ο παραπέρα αγώνας σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα πάρουν τα μπλόκα και σύμφωνα με την απόφαση που θα παρθεί στην πανελλαδική σύσκεψη».

Με τη σειρά του ο Γ. Τσακίρης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης, δήλωσε: «όπως ειπώθηκε, η ανάδειξη των προβλημάτων έγινε πολύ υπεύθυνα από τους εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα. Ομως οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Γεωργίας και τους αρμόδιους υφυπουργούς δεν ήταν αυτές που αναμέναμε. Υπάρχει μία διάσταση θέσεων όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση που υπάρχει και ως προς την προοπτική της. Θεωρώ ότι η ουσιαστική αποτίμηση θα γίνει μετά από την ενημέρωση στα μπλόκα και τις οριστικές απαντήσεις θα τις δώσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Κ. Σιάκα, προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Προμαχώνα Σερρών: «Σας στέλνουν αγωνιστικό χαιρετισμό. Εχω να σας πω, λίγα λεφτά έχουμε και πήραμε ένα κινητό και αυτό δωρεάν είναι, και επικοινωνούμε. Από το πρωί είχαμε κλεισμένο το δρόμο μέχρι και τώρα. Δώσαμε εντολή - δεν τραβάμε τα σχοινιά τόσο πολύ - να περάσει ο κόσμος. Δε θέλουμε να έχουμε αντιπάλους. Εκεί τα παιδιά μού είπανε πως γίνανε κάτι συλλήψεις. Από αύριο (σήμερα) σκληραίνουν τα μέτρα. Είδατε έναν αγρότη εκεί; Απεγνωσμένος, του είχε πάρει η τράπεζα για ένα εκατομμύριο το σπίτι του. Χρωστάει παντού. Πήγε να αυτοκτονήσει. Τον προλάβαμε. Αύριο θα δείτε δύο τρεις κρεμασμένους. Εμείς κάθε μέρα πεθαίνουμε. Αφού πεθαίνουμε κάθε μέρα, να πεθάνουμε μία και έξω, να το καταλάβει το υπουργείο για να σκύψει στα προβλήματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ