Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρευστό σκηνικό λίγες μέρες πριν από τις εκλογές

Σταθερά πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες, μειώνουν τη διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες

Κορυφώνεται η «κούρσα» στη Γερμανία λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ενός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού να είναι «στο τραπέζι», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο έδαφος της σύμπλευσης όλων των βασικών αστικών κομμάτων με τους στρατηγικούς στόχους που θέτει το γερμανικό κεφάλαιο.

Παρότι το προεκλογικό «σκηνικό» παραμένει ρευστό, εξαιτίας και του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία, του Ινστιτούτου INSA, βρίσκονται στο 25%. Οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) μείωσαν τη διαφορά και λαμβάνουν 22%. Οι Πράσινοι παραμένουν στο 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12%, η ακροδεξιά - εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11% και η «Αριστερά» («Die Linke») με 6,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν όλα μαζί 8,5%, αρκετά μεγάλο ποσοστό για τα δεδομένα της Γερμανίας.

«Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μικραίνει. Τόσο ο Αρμιν Λάσετ (CDU/CSU) όσο και ο Ολαφ Σολτς (SPD) μπορούν να γίνουν καγκελάριοι. Ο Σολτς, όμως, έχει περισσότερες επιλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού», είπε ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ στην «Bild», σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση.

Το SPD, που συγκυβερνά με την CDU/CSU συνολικά 12 χρόνια, θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με όλα τα αστικά κόμματα εκτός από την AfD, η οποία προς το παρόν αποκλείεται από όλα τα κόμματα. Η CDU/CSU αποκλείει συγκυβέρνηση και με τη «Linke».

Πάντως ο «αριστερός» («Linke») πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ραμέλο, δήλωσε έτοιμος να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις ενός ενδεχόμενου συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους. «Η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κυβερνήσει. Μου ζητήθηκε από την συμπρόεδρο του κόμματος Σουζάνε Χένινγκ - Βέλσοφ να είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε περίπτωση τέτοιων διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Πάντως, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές οι αναποφάσιστοι ξεπερνούσαν το 40%. Ενας στους τρεις Γερμανούς δηλώνει ότι έχει αλλάξει άποψη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ το 22% έχει μετακινηθεί περισσότερες φορές.

Κάλεσμα στήριξης του Γερμανικού ΚΚ

Στον αντίποδα των κομμάτων που υπόσχονται να υπηρετήσουν τον αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη Γερμανία καλούν τους Ελληνες και άλλους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως και τους Γερμανούς συναδέλφους τους, να στηρίξουν το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), «για να ανοίξει δρόμος ενίσχυσης της καθημερινής πάλης του λαού, για την προστασία του λαού από την πανδημία με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την οργάνωση της εργατικής τάξης για το δικαίωμα στη δουλειά, την Κοινωνική Ασφάλιση με δικαιώματα, τη δωρεάν Παιδεία, την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος. Κατά των ιμπεριαλιστικών πολεμικών σχεδιασμών και επεμβάσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά», όπως επισημαίνεται στο σχετικό κάλεσμα.

Και υπογραμμίζεται: «Η κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς τους καπιταλιστές, να βάλει σε κίνηση την παραγωγή, τις υπηρεσίες με άλλες κοινωνικές σχέσεις. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί σε Γερμανία και Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, να οργανώσει την αντεπίθεσή του ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ