Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα μέλη στην κυβέρνηση

Τον εμπλουτισμό της «προσωρινής» κυβέρνησης του Αφγανιστάν με νέα μέλη ανακοίνωσαν χτες οι Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις «γέφυρες» με ιμπεριαλιστικά κέντρα που επαναλαμβάνουν την ανάγκη «αντιμετώπισης αποκλεισμών», αναζητώντας ταυτόχρονα συμβιβασμούς σε κόντρες στο εσωτερικό τους και «εκπροσώπηση» διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζ. Μουτζαχίντ μίλησε για προσπάθεια να περιληφθούν και «μειονότητες» στο νέο σχήμα, ενώ πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το υπουργικό συμβούλιο και, Θεού θέλοντος, θα διοριστούν γυναίκες σε κάποιες θέσεις στους απαραίτητους τομείς».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο νέος υπουργός Υγείας Καλαντάρ Εμπάντ προέρχεται από τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρα.

Υπουργός Εμπορίου διορίστηκε ο Νουρουντίν Αζίζι, ο οποίος σύμφωνα με το αφγανικό δίκτυο «Tolo News» είναι επιχειρηματίας από την επαρχία Παντσίρ (επαρχία με τατζίκικη πλειοψηφία, έδρα των δυνάμεων του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου Αντίστασης», οι οποίες ηττήθηκαν τελικά στις μάχες με τους Ταλιμπάν στις αρχές Σεπτέμβρη).

Αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου ορίστηκε ο επίσης επιχειρηματίας (από την επαρχία Μπαγκλάν) Μουχαμάρ Μπασίρ.

Δυτικά ΜΜΕ σχολίαζαν επίσης τον διορισμό στα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών «σκληροπυρηνικών» διοικητών των Ταλιμπάν, όπως ο Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο.

Ο Μουτζαχίντ είπε ακόμα ότι δεν θα γίνει εκδήλωση ορκωμοσίας της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οι σχετικές δαπάνες θα διατεθούν για «στήριξη του λαού». Επανέλαβε ελπίδες η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση, αλλά και ότι «χρησιμοποιούμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους να ξεπαγώσουμε περιουσιακά στοιχεία της χώρας», η πλειοψηφία των οποίων παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες. Αναφερόμενος δε στο «Ισλαμικό Κράτος», στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων στην Τζαλαλαμπάντ, υποστήριξε ότι «δεν είναι επικίνδυνο, διότι οι ιδέες του είναι μισητές για τον λαό, κανένας Αφγανός δεν το υποστηρίζει».

Στο μεταξύ, και ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι δήλωσε ότι «το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν δεν λύνει το πρόβλημα» και ζήτησε «να αναθεωρηθεί αυτή η πολιτική» και να αποδεσμευτούν οι σχετικοί πόροι. Επιπλέον, κάλεσε τις νέες αρχές στην Καμπούλ «να είναι πιο ευαίσθητες και δεκτικές στη διεθνή κοινή γνώμη», εντοπίζοντας πάντως «ενθαρρυντικές τάσεις» στη συμπεριφορά τους, όπως η χορήγηση αμνηστίας.

Το δε ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε χτες ότι ο νέος πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, μουλάς Μουχάμαντ Χασάν Ακχούντ, συναντήθηκε χτες στην Καμπούλ με τους ειδικούς απεσταλμένους για το Αφγανιστάν από την Κίνα, Γιούε Σιαογιόνγκ, τη Ρωσία, Ζαμίρ Καμπούλοφ, και το Πακιστάν, Μοχάμαντ Σαντίκ Καν, χωρίς άλλες πληροφορίες.

Ολα αυτά ενώ ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούτσεφ δήλωνε πως «η ανεύθυνη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έχει προκαλέσει σωρεία προκλήσεων για τα κράτη της περιοχής, που η Δύση απέτυχε να λύσει», περιγράφοντας την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ως «βασικούς εγγυητές στην Κεντρική Ασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ