Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εκτεθειμένοι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Στην 4η Agro Expo 2021 στην Ιεράπετρα μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Την Αγροτική Εκθεση - 4η Agro Expo 2021 - στην Ιεράπετρα επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη.

Στον χαιρετισμό του ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκονται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ, που τους οδηγούν στη χρεοκοπία ενισχύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από τα διάφορα "επενδυτικά προγράμματα"».

Αναφερόμενος ειδικότερα στους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης, σημείωσε πως «από τα πρώιμα κηπευτικά μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τη σταφίδα και το λάδι, οι τιμές μένουν καθηλωμένες κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι τιμές στα αγροεφόδια είναι στα ύψη, τα χρέη σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στον μικρομεσαίο αγρότη. Το προϊόν τους μένει απούλητο, οι τιμές παραγωγού εξευτελιστικές, με τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοεισαγωγείς να αλωνίζουν, με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, ακόμα και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς. Ιδιαίτερα στην Ιεράπετρα, μια αγροτική περιοχή που διαθέτει από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες, θερμοκήπια πρώιμων κηπευτικών και όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών - το 50% με 60% - είναι μικροί αγρότες, έως 4 με 5 στρέμματα το πολύ, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, δέχονται ισχυρά χτυπήματα στον ανελέητο ανταγωνισμό των μεγαλοθερμοκηπιάδων και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων».

Στη συνέχεια στάθηκε στις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην παραγωγή που προκύπτουν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, στο υψηλό κόστος παραγωγής, με τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, και στις εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό στο γάλα και στα υπόλοιπα αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δασικούς χάρτες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι δασικοί χάρτες, ένα χρήσιμο εργαλείο, αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και χρήσεων γης τοπίο, ώστε να επενδύσουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι στον Τουρισμό και στις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά). Τα μέτρα που πάρθηκαν για παράταση του χρόνου και μείωση του τέλους για την υποβολή των ενστάσεων δεν δίνουν ουσιαστική λύση προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης. Τους καλούν μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες να βρουν τα χρήματα για να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες της γης τους».

Κλείνοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει και ενισχύει τον αγώνα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, διεκδικώντας:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής. Αμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κρατική επιδότηση των ίδιων των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους. Λύσεις προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης στο ζήτημα των δασικών χαρτών. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία) και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτοκτηνοτρόφων και συνταξιούχων. Αμεσο διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία της υπαίθρου, για την κάλυψη των μεγάλων κενών που συνεχίζουν να υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ