Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Οργιάζουν το παζάρι και οι διεργασίες στις ΗΠΑ

Από τη συνάντηση, χτες το πρωί στο Μαξίμου, με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας

Eurokinissi

Από τη συνάντηση, χτες το πρωί στο Μαξίμου, με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας
Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέχοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναθερμαίνεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά και, με αμερικανοΝΑΤΟικής κάλυψης κινήσεις, η τουρκική αστική τάξη επαναφέρει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της στην Ανατ. Μεσόγειο.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας στη ΓΣ, επέμεινε ότι πρόκειται για «ζητήματα» που πρέπει να λυθούν «διμερώς» «στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Στο μεταξύ, εγκαινίασε στη Ν. Υόρκη τη λεγόμενη «Τουρκική Εστία», όπου θα στεγάζεται αντιπροσωπεία και της ψευδοκυβέρνησης των Κατεχομένων της Κύπρου. Δεν περνά απαρατήρητο ότι στα εγκαίνια έσπευσε να παραστεί ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, παρόντος και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια προκάλεσε, κατά πληροφορίες, έντονη ενόχληση στη Λευκωσία και ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, με τον αρχιεπίσκοπο, ωστόσο θα γίνει, αύριο Παρασκευή, συνάντηση Ελπιδοφόρου - Μητσοτάκη.

Σημειωτέον, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι εφόσον δεν έγινε η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη που πιθανολογούνταν, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Ελπιδοφόρος ανέλαβε δράση λειτουργώντας ως «δίαυλος», στο πλαίσιο διερεύνησης ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεων για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης θα έχει στη Ν. Υόρκη και άλλες τέτοιου τύπου συναντήσεις, με επίδικο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Π.χ. θα υπάρξει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για το Κυπριακό, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, την ώρα που η Αγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, απαγορεύοντας έρευνες ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, ισχυριζόμενη ότι ανήκει σε θαλάσσιες ζώνες δικής της δικαιοδοσίας, όπως ορίστηκαν από το ψευδομνημόνιο.

Στο ενδιάμεσο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της ντόπιας αστικής τάξης μέσα από κολιγιές και λυκοσυμμαχίες. Για παράδειγμα, στον απόηχο της αποστολής ελληνικών «Πάτριοτ» και στρατιωτικών δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, χτες το πρωί ο Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, επ' ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Σε ανάλογες κινήσεις προβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που ευρισκόμενος και αυτός στη Ν. Υόρκη αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, όπως και με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει σειρά από επικίνδυνες για τον λαό ευρωατλαντικής κοπής αποστολές στον Περσικό Κόλπο.

Ο Δένδιας είχε επίσης συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του, με παράγοντες του ΥΠΕΞ να θυμίζουν ότι πριν από δύο βδομάδες συνάντησε στην Αθήνα την Λίβυα ομόλογό του και την επομένη μετέβη στην Τύνιδα. Προσθέτουν δε ότι «οι εξελίξεις στη Λιβύη βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των τακτικών επαφών που έχει ο υπουργός Εξωτερικών με στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Επαφές οι οποίες θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες».

Με αυτό το υπόβαθρο, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Δένδιας επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης «για πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων και παραστρατιωτικών ομάδων, καθώς και για τη διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί». Μια αιχμή κατά της παρουσίας τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολύπαθη χώρα, την ώρα βέβαια που οι Τούρκοι κάνουν εκεί τη βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ, διατηρώντας ευρωατλαντική στρατιωτική παρουσία επί του πεδίου επιχειρήσεων.

Διόλου τυχαία, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι πτήσεις τουρκικών μεταγωγικών προς και από τη Λιβύη συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά χωρίς διακοπή ή εμπόδια.

Μαζί στις ασκήσεις και νέο «άδειασμα» από το ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο άλλωστε της λυκοσυμμαχίας δεν περνά απαρατήρητο ότι τελευταία πυκνώνουν οι ΝΑΤΟικές συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με συμμετοχή από κοινού ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικά, πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), στην Ιταλία, η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Move 2021-II», εξειδικευμένη πάνω στο ναρκοπόλεμο. Πήραν εκεί μέρος στελέχη από Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Ισπανία.

Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟικού σχεδιασμού άσκηση εγκατάλειψης και διάσωσης πληρώματος υποβρυχίου (Submarine Escape and Rescue - SMER) «Dynamic Monarch / Kurtaran '21», στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά του ναυστάθμου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ακσάζ, στη Μαρμαρίδα, όπου συμμετέχουν προσωπικό και μέσα από ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, όπως και προσωπικό από Καναδά, Ελλάδα και Ισπανία.

Ταυτόχρονα, σε άλλη μια απόδειξη ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται απ' όλους αυτούς τους «ισχυρούς συμμάχους μας» - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - ως «πολύτιμος στρατηγικός εταίρος», τροφοδοτώντας την επιθετικότητά της και τις προκλήσεις της, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, δεν περνά απαρατήρητη η πορεία που έκανε προχτές ιπτάμενο ραντάρ της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου KC-767A, πραγματοποιώντας αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού (AAR) κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, για να φτάσει στον εναέριο χώρο της γείτονος χάραξε δρομολόγιο πάνω από Αλβανία, Β. Μακεδονία και Βουλγαρία, αποφεύγοντας να το ...κόψει μέσα από το Αιγαίο, έτσι ώστε να μην πετάξει πάνω από νησιά στα ανατολικά του πελάγους τα οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λοζάνης, και απαιτεί τη μη προσέγγιση εκεί στρατιωτικών μέσων.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, από το βήμα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρός της δήλωσε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, αλλά και συνολικά τις τουρκικές παραβιάσεις: «Από τη στιγμή που δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα μεταξύ των δύο κρατών, δεν θα απαντήσω σε αυτό. Υπάρχει μια διχογνωμία των δύο κρατών και μέσα στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσει το ΝΑΤΟ».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μόνο ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού μπορεί να ιδωθεί η χτεσινή ανακοίνωση ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, μετέβη χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου, όπου ενημερώθηκε για την τακτική εικόνα της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, «με έμφαση στην εξέλιξη της τουρκικής άσκησης "KARARLILIK 2021" που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και παρακολουθείται από Μονάδες των ΕΔ»...

Τέλος, ο Δένδιας μετείχε σε κλειστή συνάντηση για το Αφγανιστάν που διοργάνωσε η Αυστρία με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αυστριακού καγκελαρίου, των ΥΠΕΞ Αυστρίας, Δανίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Κατάρ, Γεωργίας, Καζακστάν και Τατζικιστάν, του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και της Ευρωπαίας επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην παρέμβασή του ο Δένδιας υπογράμμισε ότι «η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα». Για τον λόγο αυτό ζήτησε «εγρήγορση», αλλά και «να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες» «προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη μαζικών μεταναστευτικών ροών». Αλλο ένα θέμα που Αγκυρα και Αθήνα βάζουν στο παζάρι.

Σημειωτέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, χτες το πρωί έφτασαν στην Αθήνα, μέσω Τιφλίδας, 6 Αφγανές βουλευτές, συνοδευόμενες από τα μέλη των οικογενειών τους. Απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν κατόπιν ενεργειών ΜΚΟ («Zaka Khan»), με έδρα τη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ