Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μάχη για αλλαγή των συσχετισμών για να γίνει οργανωτής της πάλης

Από ΓΣ της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων
Από ΓΣ της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων
Το ερχόμενο Σάββατο 25/9 πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΚΚ) για την εκλογή νέας διοίκησης και ανάδειξης αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, μετά από μία μακρά περίοδο ενός ιδιότυπου διαλυτικού συνδικαλιστικού lockdown που επέβαλε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Από τον Γενάρη του 2019, με πραξικοπηματικό τρόπο οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΚ αρνούνταν με διάφορες προφάσεις την πραγματοποίηση εκλογών. Αρχικά επιχείρησαν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς με τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων. Στη συνέχεια μεθόδευσαν τον διορισμό Προσωρινής Διοίκησης, που από τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα εμπόδιζε την πραγματοποίηση συνεδρίου με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, επικαλούμενη καταχρηστικά τις παρατάσεις που δίνονται λόγω πανδημίας στη θητεία εκλεγμένων διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στον αντίποδα, πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ανυπεράσπιστοι χιλιάδες εργαζόμενοι στο νησί από την ενορχηστρωμένη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης της ΝΔ αυτή την περίοδο, πήραν την υπόθεση της λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου στα χέρια τους. Με πρωτοβουλία των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων οργανώθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων μελών Διοικητικών Συμβουλίων, αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και σε Ομοσπονδίες. Συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καταλήχθηκε πρόγραμμα πολύμορφων αγωνιστικών παρεμβάσεων. Απόρροια της σύσκεψης ήταν η επιστολή 56 αντιπροσώπων - τα 2/3 του συνόλου τότε στο Εργατικό Κέντρο - προς την πλειοψηφία της Προσωρινής Διοίκησης για την ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου με όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας, ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο και όπλο της εργατικής τάξης στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της.


Παρά το ότι η πλειοψηφία της Προσωρινής Διοίκησης αγνόησε το αίτημα των 56 αντιπροσώπων, αυτοί δεν παραιτήθηκαν από τις προσπάθειές τους. Με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων οργανώθηκαν και συντονίστηκαν μαζικότατες κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα της ΝΔ.

Η υπερψήφιση των αποφάσεων από αντιπροσώπους σωματείων που είχαν πιεστεί από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να επιδείξουν ανοχή στις πρακτικές του, αποδεικνύει τις υπαρκτές διεργασίες, τις δυνάμεις που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, που μπορούν να βάλουν εμπόδια στην παράλυσή του, στη συνθηκολόγηση που επιχειρούν οι εργατοπατέρες μπροστά στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Τα συνδικάτα δεν το βάζουν κάτω

Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, με την κυβέρνηση από τη μια να διασφαλίζει τα αμύθητα κέρδη του κεφαλαίου στον Τουρισμό και στις Μεταφορές και από την άλλη να καταδικάζει χωρίς εισόδημα χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό και αλλού, ενώ μοιράζει χαρτζιλίκια στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που βρέθηκαν σε αναστολή, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού δεν τα «δίπλωσε». Δεν κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να πληρώσουν ξανά σε βάρος των δικαιωμάτων τους τα κέρδη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Αντίθετα, μπήκε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πραγματοποιώντας τις μαζικότερες και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του κλάδου τις οποίες έχει δει το νησί.

Κινητοποίηση επιχειρησιακού σωματείου έξω από την πύλη ξενοδοχείου
Κινητοποίηση επιχειρησιακού σωματείου έξω από την πύλη ξενοδοχείου
Ταυτόχρονα, με υποδειγματική οργάνωση της δουλειάς του, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, ενίσχυσε τις οργανωμένες δυνάμεις του, με σχεδόν διπλασιασμό των αντιπροσώπων του στις τελευταίες αρχαιρεσίες, όσο κι αν προσπάθησε η ξεπουλημένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, ανεπιτυχώς, να ανακόψει αυτήν την ενίσχυση.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πρωτοστάτησε και καθοδήγησε τον αγώνα των εργαζομένων σε δύσκολους και πρωτόγνωρους χώρους. Αναμετρήθηκε με την εργοδοσία και τους εργατοπατέρες, με τον μακροχρόνιο αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Κέρκυρας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αλλεπάλληλες απεργίες στο Καζίνο. Εδωσε σκληρές μάχες απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κυριακάτικης αργίας, στην περίοδο της καραντίνας, επιβάλλοντας με τη δράση του μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Δίνει μάχη μαζί με τις καθαρίστριες των σχολείων, χέρι χέρι με γονείς και εκπαιδευτικούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία. Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις για την ανάκληση απόλυσης συνδικαλιστή από την «Αξονας ΑΕ» με χρήση του νόμου Χατζηδάκη. Η δραστηριότητά του αυτή αποκρυσταλλώθηκε με σημαντική αύξηση σε ψήφους εργαζομένων στις τελευταίες αρχαιρεσίες.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων μπήκε μπροστά στον αγώνα των εργατών του κλάδου στα ξενοδοχεία - μεγαθήρια, όπως το «Ιkos» και «Glyfada», στο εργοτάξιο του αεροδρομίου αποκαλύπτοντας εργατικά «ατυχήματα», πρωτοστάτησε για αξιοπρεπή μεροκάματα και μέτρα προστασίας, με απεργιακές κινητοποιήσεις έσπασε τον αυταρχισμό της εργοδοσίας.

Να γίνει το Εργατικό Κέντρο οργανωτής της πάλης των εργαζομένων

Ο παράγοντας που συνέβαλε αποφασιστικά να ορθώσουν ανάστημα, να οργανωθούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους σημαντικός αριθμός εργαζομένων τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πρέπει να αναζητηθεί πολύ πριν από την πανδημία. Είναι η επιμονή των σωματείων στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς με δίκαια αιτήματα και στόχους, χωρίς να υποκλίνονται σε δυσκολίες.

«Αυτή η επίμονη δουλειά αλλάζει συσχετισμούς, "τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια" του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ακυρώνει στην πράξη αντιλαϊκούς νόμους και σχεδιασμούς. Η επιβολή της κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Κέρκυρα σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων απέτρεψε την εφαρμογή του προγράμματος "Συν-Εργασία". Αποδείχτηκε ότι με την οργανωμένη πάλη μπορεί οι εργαζόμενοι να αποσπάσουν κατακτήσεις, να αποκρούσουν χειρότερες επιθέσεις από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της», σημειώνουν συνδικαλιστές που τώρα δίνουν τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο, για να μετατραπεί κι αυτό σε επιτελείο οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων.

Αναδεικνύουν μάλιστα ότι μένει να γίνουν ακόμη πολλά για να αναστραφεί η διαλυτική κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο. Το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης παραμένει χαμηλό. Ολόκληροι κλάδοι και σωματεία οδηγούνται σε παράλυση από τη δράση μιας χούφτας εργοδοτικών συνδικαλιστών με τη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας του νησιού, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στενάζουν από την εργασιακή ζούγκλα, την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Θυμίζουμε την ανεπιτυχή προσπάθεια των εργατοπατέρων να αποκλείσει 30 αντιπροσώπους του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μόλις την περασμένη βδομάδα, δηλαδή το 1/3 της δύναμης του ΕΚΚ, η οποία όμως έπεσε στο κενό. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση αυτή δείχνει στην πράξη ότι οι εργατοπατέρες επιδιώκουν ανοιχτά την υπονόμευση, και μάλιστα λίγες μέρες μετά το «πεσκέσι» της κυβέρνησης στους μεγαλοξενοδόχους 16χρονων μαθητών για άγρια εκμετάλλευση στις γαλέρες των ξενοδοχείων.

Οπως αναδεικνύουν οι υποψήφιοι της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), καλώντας σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου τους, είναι ευθύνη κάθε τίμιου συνδικαλιστή, κάθε αντιπροσώπου στο Εργατικό Κέντρο να βάλει φρένο σε αυτή την υπονομευτική δράση. Να μην προδώσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων που τον στέλνουν αντιπρόσωπο, έτσι ώστε η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί, να εκφράζει τις ανάγκες και τις αληθινές αγωνίες τους. Να παίρνει αποφάσεις που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, που θα συμβάλλουν στην οργάνωση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, μέσα από ζωντανές διαδικασίες όπως αυτές της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων. Οι αρχαιρεσίες του Σαββάτου μπορούν και πρέπει να αποτυπώσουν την αλλαγή σελίδας στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ