Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΗΠΑ και Κίνα διαγκωνίζονται στη «διπλωματία των εμβολίων»

...ενώ από τα 5,76 δισ. δόσεις το 79% έχει χορηγηθεί στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες

Εντείνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και στη «διπλωματία των εμβολίων», με τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη να εκμεταλλεύονται το ότι κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής εμβολίων.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ έναντι της Κίνας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διοργάνωσε χτες ψηφιακή παγκόσμια σύνοδο για την πανδημία, όπου αναμενόταν να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα δωρίσουν 500 εκατ. δόσεις εμβολίων των «Pfizer»/«BioNTech» σε διάφορες χώρες, αυξάνοντας σε πάνω από 1 δισ. δόσεις τη συνολική ποσότητα των εμβολίων που έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αγοράσει 500 εκατ. δόσεις του εν λόγω εμβολίου, που θα διατεθούν μέσω του συστήματος COVAX του ΠΟΥ, και αυτές «έχουν ήδη φτάσει σε 100 χώρες», είπε ο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Κίνα«θα προσπαθήσει να παρέχει συνολικά 2 δισ. δόσεις εμβολίων στον κόσμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε προχτές ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, απευθυνόμενος στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το χάσμα στους εμβολιασμούς ανάμεσα στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη και στα λιγότερο αναπτυγμένα βαθαίνει συνεχώς. Οι παραπάνω εξαγγελίες από ΗΠΑ - Κίνα φαντάζουν «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς για να πιαστεί ο στόχος να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο 2022, εκτιμάται ότι χρειάζονται 11 δισ. δόσεις. Επομένως, αυξάνεται η πιθανότητα να προκύψουν νέες, πιο επικίνδυνες και πιο ανθεκτικές στα εμβόλια μεταλλάξεις.

Στο μεταξύ, σαν να... συνειδητοποίησε χτες ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα αποτελούν καπιταλιστική ιδιοκτησία, παράγονται και διανέμονται με σκοπό το κέρδος, η ΜΚΟ «Διεθνής Αμνηστία» κατηγόρησε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι «δεν εκπλήρωσαν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τις κάλεσε... να «αλλάξουν πορεία» και να διανείμουν 2 δισ. δόσεις στις «φτωχές» χώρες.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται τα εμβόλια έλαβαν «δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων» και ταυτόχρονα «μονοπωλούν την πνευματική ιδιοκτησία, εμποδίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας και περιορίζουν με επιθετικό τρόπο μέτρα που θα επέτρεπαν την επέκταση της παραγωγής των εμβολίων τους στον κόσμο». Επίσης επιλέγουν να πουλήσουν εμβόλια σε συμφέρουσες αγορές κι έτσι, από τα 5,76 δισ. δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, μόλις το 0,3% κατανέμεται σε χώρες με «ισχνά» εισοδήματα, ενώ το 79% σε χώρες με «μέσα - ανώτερα» και «υψηλά» εισοδήματα.

Σε αυτό το έδαφος «γεννιούνται» και τα τεράστια καπιταλιστικά κέρδη: Οι «Pfizer», «BioNTech» και «Moderna» προβλέπουν να εξασφαλίσουν κέρδη που συνολικά θα ανέρχονται σε 130 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2022, υπολογίζει η ΜΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ