Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αναζωπυρώνονται ενδοαστικοί ανταγωνισμοί και διεθνείς παρεμβάσεις

Σφοδροί ενδοαστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των μέχρι πρότινος εμπόλεμων πλευρών αναζωπυρώνονται στη Λιβύη, μαζί με εντεινόμενες παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενόψει και των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκέμβρη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η απόφαση του κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ, την περασμένη Τρίτη, να άρει την εμπιστοσύνη στη «μεταβατική» κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη», λέγοντας ότι θα παραμείνει στη διακυβέρνηση της Λιβύης μέχρι να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση στις εκλογές του Δεκέμβρη. Ο Ντμπεϊμπά κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν σήμερα στην Τρίπολη.

Θέση υπέρ της συνέχισης της «νόμιμης» κυβέρνησης Ντμπεϊμπά εξέφρασε και η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, UNSMIL, όπως και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που ανέφερε πως η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά (που μεταξύ άλλων στηρίζει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019) είναι νόμιμη μέχρι την εκλογή άλλης. Κάλεσε δε το λιβυκό κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης του εκλογικού νόμου με «ευρεία συναίνεση».

Ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ υπεραμύνθηκε της απόφασης άρσης της εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι είχε βάση, επειδή η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει συμφωνίες με ξένες χώρες, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε τι ακριβώς αναφέρεται.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Χ. Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», ανακοίνωσε πως παραιτείται προσωρινά από το αξίωμα αυτό για ένα τρίμηνο, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκέμβρη.

Υπουργική διάσκεψη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας, ενώ ήταν παρόντες και αξιωματούχοι της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη. Σε θέση παρατηρητή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών βορειοαφρικανικών χωρών γειτονικών στη Λιβύη (Αλγερίας, Αιγύπτου, Τυνησίας), καθώς επίσης οι ομόλογοί τους από Ισπανία και Ελλάδα. Από τη μεριά της Λιβύης παρών ήταν ο πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Σε σχετικές ανακοινώσεις δεν κατέστη σαφές αν παρέστη ή όχι και γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που ήταν παρών σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε ανακοίνωσή του υποστήριξε την άμεση εφαρμογή της απόφασης 2570 του ΟΗΕ για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ «επαναβεβαίωσε» υποκριτικά την υποστήριξη των ΗΠΑ «σε μία κυρίαρχη, σταθερή, ενιαία και ασφαλή Λιβύη, ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις».

Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος κυρίως από το γεγονός της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης για πρώτη φορά σε σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τάχθηκε και αυτός υπέρ της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Σε μετέπειτα δήλωσή του έδωσε περισσότερο βάρος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στη συνέχεια με τους ομολόγους του από Ιορδανία και Αλγερία, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ