Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
«Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δεν έχει φωνή»

Εντονοι είναι οι προβληματισμοί που εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών σχετικά με τη διεξαγωγή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, επικεντρώνοντας κύρια στο προς τα πού κατευθύνεται το Φεστιβάλ και αν τελικά αυτή η κατεύθυνση υλοποιεί τον ρόλο που καλείται να παίξει.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το φεστιβάλ στην πολύχρονη πορεία του στήριζε και «δυνάμωνε τη φωνή των νέων κινηματογραφιστών», δίνοντας «ίσες ευκαιρίες σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις αισθητικές τάσεις» της εθνικής παραγωγής. Αντίθετα, φέτος παρά «την άνθιση της ποσότητας και της ποιότητας των προτάσεων» που κατατέθηκαν στο φεστιβάλ - 247 στον αριθμό - επέλεξε να προβάλει μόνο 30 ταινίες στο εθνικό διαγωνιστικό, συνηγορώντας έτσι στον τεράστιο αποκλεισμό των νέων σκηνοθετών. Προσθέτει, δε, ότι ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας που η κινηματογραφική κοινότητα επηρεάστηκε αρνητικά, ο ρόλος του φεστιβάλ θα έπρεπε να είναι κοινωνικός και πολιτιστικός και να επιτρέψει ακόμα περισσότερο στους νέους κινηματογραφιστές να επικοινωνήσουν το έργο τους στο κοινό.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διαμαρτύρεται επίσης για την απομάκρυνση των βραβείων των σωματείων από την τελετή λήξης, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις και άλλων σωματείων του κινηματογραφικού χώρου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου).

Η Εταιρεία ανακοίνωσε, ακόμα, ότι προετοιμάζει «ανοιχτό Πανόραμα ώστε το σύνολο των Ταινιών Μικρού Μήκους να επικοινωνήσει με τους θεατές, ελεύθερα χωρίς λογοκρισία και χωρίς αποκλεισμούς».

  • Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο 44ο Φεστιβάλ και σε επόμενο δημοσίευμά μας θα επανέλθουμε με απολογισμό του Φεστιβάλ και κριτική των ταινιών που ξεχωρίσαμε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ