Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισαγγελική παρέμβαση για καταλήψεις

Εντολή για αντιμετώπιση των μαθητικών καταλήψεων ως ποινικό αδίκημα έστειλε το Τμήμα Ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, στο πλαίσιο της προσπάθειας τρομοκράτησης των μαθητών που κινητοποιούνται με αιχμή την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα και την έλλειψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το σχετικό έγγραφο στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες κοινοποιήθηκε προς τους διευθυντές των σχολείων, προφανώς για να «διευκολύνουν» τη δράση της αστυνομίας. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που στη Θεσσαλονίκη οι καταλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 20 και καθημερινά οργανώνονται γενικές συνελεύσεις στα σχολεία.

Η εισαγγελική οδηγία ζητά όπου διαπιστώνονται καταλήψεις να σχηματίζεται δικογραφία για παραβίαση του άρθρου 168 παρ. 1 του Νέου Ποινικού Κώδικα «περί διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας» που τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Και επίσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί συμμετοχή ενηλίκων, ζητείται να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 245 παρ. 2 του ΚΔΠ, που μιλά για άμεσες ανακρίσεις ακόμη και χωρίς προηγούμενη παραγγελία του εισαγγελέα.

Στην πραγματικότητα η Εισαγγελία ανάβει το «πράσινο φως» για την παρέμβαση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη σχολεία χωρίς να την καλέσει προηγουμένως κανείς, για ανακρίσεις μαθητών και γονιών που μπορεί να βρίσκονται στο πλευρό τους και για σχηματισμό δικογραφίας χωρίς να έχει προηγηθεί μήνυση ή καταγγελία, παραβιάζοντας κάθε παιδαγωγικό όρο στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου. Η συγκεκριμένη εισαγγελική εντολή δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για «βιομηχανία συλλήψεων» στα σχολεία, ωστόσο οι μαθητές έχουν αποδείξει ότι μπορούν συλλογικά με αποφασιστικότητα να υπερασπίζονται το δίκιο τους και να μην τρομοκρατούνται από τις κυβερνητικές επιχειρήσεις καταστολής των αγώνων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ