Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Αγώνας ενάντια στην καθιέρωση του Δίκαιου των ισχυρών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη Διάσκεψη για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, στη Διάσκεψη για την Ειρήνη, τον Αφοπλισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συνήλθε στις Βρυξέλλες το διήμερο 31/1 - 1/2. σημείωσε τα παρακάτω:

«Μέσα στα τρία λεπτά, που έχω, θα προσπαθήσω να θίξω επιγραμματικά ορισμένα ζητήματα που νομίζω ότι πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας. Για παράδειγμα, έχει σχέση ο πόλεμος με την οικονομική κρίση των ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως των ΗΠΑ; Νομίζω ναι. Θα σας αναφέρω μόνο ότι η Morgan Stanley στις 11 Σεπτέμβρη ακριβώς, σε σχόλια συντάκτη της, τόνιζε ότι η κήρυξη ενός πολέμου θα ήταν το μέσον για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Το σημειώνω αυτό γιατί πιστεύω ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, που δεν ξέρουμε από πού προήλθε, έδωσε μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, τέτοια που και αν ακόμη δεν είχε γίνει, οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, θα έπρεπε να εφεύρουν κάτι παρόμοιο. Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν είχε προγραμματιστεί μερικούς μήνες πριν. Ακόμη, η αντίδραση του Μπους στις 11 Σεπτέμβρη ήταν ακαριαία: "μας κήρυξαν τον πόλεμο, κηρύσσουμε τον πόλεμο". Εδειχνε δηλαδή την αγωνία του να βρει επιτέλους το πρόσχημα. Δεν ξέρω, θα αποτολμήσω να πω ότι ίσως μετά από μερικά χρόνια να μάθουμε ότι οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος δεν είναι και πολύ μακριά από ορισμένες υπηρεσίες των ίδιων των ΗΠΑ.

Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτή όλη η αντίδραση των ΗΠΑ αποβλέπει, εκτός από το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης τους, στο να δώσει δουλιά στις πολεμικές βιομηχανίες, καθώς επίσης να ελέγξει την περιοχή και να σταματήσει τις διαμαρτυρίες για την αντιπυραυλική άμυνα. Είναι ένα πρόσχημα για την επιτάχυνση της λήψης μέτρων περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των λαών μας και εδώ στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που προωθούν αυτά τα μέτρα, αλλά και η ΕΕ.

Και εδώ ήθελα να φτάσω, στο σημαντικότερο σημείο της παρέμβασής μου. Αναφερόμαστε ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να την αντιπαλέψουμε με όλα τα μέσα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει η αντίληψη ότι το αντίδοτο αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι η πολιτική της ΕΕ. Ως ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και παρακαλώ να το πάρετε υπόψη σας ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΕ προωθείται μια άγρια στρατιωτικοποίηση, και μια άγρια αστυνόμευση των πάντων.

Ο ευρωστρατός έχει ως αποστολή, σύμφωνα με τα επίσημα ντοκουμέντα, να υπερασπιστεί όπου Γης σε ολόκληρο τον κόσμο τις "ευρωπαϊκές αξίες", ποιες όμως είναι αυτές οι αξίες; τα δικαιώματα του ανθρώπου ποιος θα τα καθορίζει;

Αυτοανακηρύσσονται σε "διεθνείς δικαστές" και δίνουν το δικαίωμα στον εαυτό τους να βομβαρδίζουν, να επεμβαίνουν στρατιωτικά, να υπονομεύουν καθεστώτα κτλ.;

Για την τρομοκρατία, συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν. Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους στόχους που προωθεί ο ιμπεριαλισμός στο εσωτερικό κάθε χώρας και διεθνώς.

Θα ήθελα να κλείσω, με ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις:

Να συντονίσουμε τη δράση μας, όλοι όσοι αγωνιούν στην Ευρώπη και στον κόσμο για αυτά που διαδραματίζονται, για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία πραγμάτων, ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, για να αποκαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε την κρατική τρομοκρατία και τους νόμους καταστολής, ενάντια στους λαούς και τα κινήματα που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τη νέα αυτή τάξη. Ο ορισμός που δόθηκε για την τρομοκρατία στο Λάακεν πρόσφατα, πρέπει να μας ανησυχήσει όλους.

Να υποστηρίξουμε τους αγώνες για τα βασικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τις ελευθερίες στις χώρες μας και οπουδήποτε στον κόσμο.

Να αγωνιστούμε ενάντια στην καθιέρωση ενός νέου διεθνούς δικαίου, του δικαίου των ισχυρών. Ρωτάμε ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να επεμβαίνουν; Μας απαντούν: "η δημοκρατική μας συνείδηση"!!! Πλήρης δηλαδή αντιστροφή των εννοιών.

Πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε αυτή την αντίληψη. Να υπερασπιστούμε την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξαρτήτων κυρίαρχων κρατών και την αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών, σε κάθε περίπτωση τον αποκλεισμό των στρατιωτικών επεμβάσεων.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν κυρίαρχα το δικό τους δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Να δυναμώσουμε την αντίθεσή μας στο ΝΑΤΟ και στις προσπάθειες διεύρυνσής του. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε πρόσχημα για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ. Οταν θέσαμε στο ΝΑΤΟ το ερώτημα η απάντηση ήταν ότι σήμερα που δεν υπάρχει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το ΝΑΤΟ είναι ακόμα πιο αναγκαίο, αποδείχνοντας έτσι τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ.

Να αντιταχθούμε στη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης στην Ευρώπη.

Να εντείνουμε τη δράση μας και το συντονισμό της δράσης μας κατά της πολιτικής και των αποφάσεων του G8, του ΠΟΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που εκφράζουν την κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και κατά των χωρών και των λαών που αντιστέκονται στα σχέδιά τους.

Να πώς νομίζω ότι πρέπει να προσανατολίσουμε τη δράση μας. Συμφωνώ με το κείμενο που προτείνεται, με την προϋπόθεση ότι θα προστεθούν ορισμένα πράγματα, όπως προσπάθησα στο λίγο χρόνο που είχα να παρουσιάσω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μειώνει τη δυνατότητα άμυνας (2022-06-10 00:00:00.0)
Ρωσικά πλοία στη Μάγχη (2014-11-29 00:00:00.0)
Συνεταίρους για νέους πολέμους ψάχνει ο Μπους (2005-02-22 00:00:00.0)
Σε εμπόλεμη κατάσταση η Ελλάδα (2001-10-04 00:00:00.0)
Τα πολεμικά... (2001-09-14 00:00:00.0)
Φιλειρηνικές φωνές από εκπαιδευτικούς και γονείς (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ