Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δικαίωμα η λαϊκή κατοικία και η φοιτητική στέγη

Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Οικονομικών

Την ανάγκη και δυνατότητα για στέγαση σε συνθήκες σύγχρονες, ασφαλείς, για κάθε φοιτητή, για κάθε λαϊκή οικογένεια, ανέδειξαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και σωματεία από τον χώρο των Κατασκευών χτες, με συνέντευξη Τύπου και παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών.

Από το κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, έξω από ένα από τα 77 ακίνητα, που, όπως σημειώθηκε, διαθέτει το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό Ιδρυμα της χώρας, το ΕΚΠΑ, στην οδό Σανταρόζα, απηύθυναν κάλεσμα να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάδειξη και διεκδίκηση του ζητήματος της στέγασης ως βασικό δικαίωμα κάθε οικογένειας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γ. Αναγνώστου, περιέγραψε το πλαίσιο ανόδου του κόστους ζωής και ταυτόχρονα συμπίεσης μισθών, μέσα στο οποίο η λαϊκή οικογένεια δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ακόμα και στα βασικά, με τη μεγάλη μάζα να κατοικεί σε σπίτια παλιά, χωρίς αντισεισμική προστασία, χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Αναφέρθηκε στους πρόσφατους σεισμούς στην Κρήτη, στους πλειστηριασμούς και χαρακτήρισε ως «προκλητικό μεγάλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής να μην έχουν ούτε ένα δωμάτιο για τη στέγαση των φοιτητών, αυτό που υπάρχουν να είναι εγκαταλελειμμένα στον χρόνο με τεράστιες φθορές λόγω μη συντήρησης, ελλείψεων σε προσωπικό και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να δίνει εκατομμύρια ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία». «Σήμερα, με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, με τον τεχνικό εξοπλισμό που υπάρχει, το εργατικό δυναμικό στον κλάδο, μπορούν να κατασκευαστούν σύγχρονες - ασφαλείς - αντισεισμικές και λειτουργικές κατοικίες για όλο τον λαό, για τις ανάγκες των φοιτητών», τόνισε.

Ο Β. Καραγιάννης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, ανέφερε πως σε όλη την Αττική, χιλιάδες φοιτητές από 9 ιδρύματα καλούνται να στεγαστούν σε πέντε εστίες, την ώρα που μόνο το 10% των φοιτητών από επαρχία βρίσκει δωμάτιο σε εστία, μίλησε για τα προβλήματα στις υποδομές και για το φαινόμενο φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια εισδοχής να μένουν εκτός εστιών, γιατί δεν υπάρχουν δωμάτια. «"Δεν έχουμε λεφτά", μας λένε. Λεφτά βρίσκονται εύκολα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μόνο με τα 30 εκατ. της πανεπιστημιακής αστυνομίας, 8.000 φοιτητές θα μπορούσαν να σπουδάσουν έναν χρόνο με ένα επίδομα στο ύψος των διεκδικήσεων», τόνισε.

Σωματεία και Σύλλογοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, επιδίδοντας ψήφισμα με τα κοινά τους αιτήματα και δηλώνοντας πως θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ