Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Ο 64χρονος Ιάπωνας πρώην ΥΠΕΞ, Φούμιο Κισίντα, επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και αναμένεται να διαδεχθεί τον Γ. Σούγκα και στην πρωθυπουργία. Στις 4 Οκτώβρη θα γίνει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου το LDP έχει τη πλειοψηφία, ενώ τον Νοέμβρη είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Ο Κισίντα είναι πρώην τραπεζίτης και μεταξύ άλλων προτάσσει την επανεκκίνηση ευρύτερης χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία.

ΟΣΛΟ.-- Το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα Νορβηγίας δήλωσε ότι αποχώρησε από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Εργατικούς, που ήρθαν πρώτοι στις πρόσφατες εκλογές, διαφωνώντας με τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα για τη συνέχιση της εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα. Οι Εργατικοί θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας είτε μόνοι τους είτε με το Κέντρο.

ΧΕΒΡΩΝΑ.-- Επίθεση με πέτρες εξαπέλυσαν περίπου 100 Εβραίοι έποικοι σε καταυλισμό Παλαιστίνιων βοσκών στη νότια Χεβρώνα, προκαλώντας τον τραυματισμό 15 Παλαιστινίων, μεταξύ τους και ενός τρίχρονου παιδιού, και υλικές ζημιές σε σπίτια, οχήματα και δεξαμενές νερού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΙΝΣΚ.-- Η ΕΕ θα αυστηροποιήσει τους κανόνες βίζας για τους Λευκορώσους κρατικούς αξιωματούχους, σε αντίποινα για την «επιθετική προσπάθεια του Μινσκ» να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ «σπρώχνοντας παράτυπους μετανάστες» στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, ανακοίνωσε η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Γάλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τη Βρετανία ότι μετά το Brexit «παίζει παιχνίδια» γύρω από τα δικαιώματα αλιείας στη θάλασσα της Μάγχης, καθώς από τις 47 αιτήσεις για ψάρεμα στα βρετανικά χωρικά ύδατα έχει εγκρίνει μόλις τις 12. Η Βρετανία απάντησε ότι είναι «ανοιχτή σε συζήτηση» για αιτήσεις που απορρίφθηκαν.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διαδήλωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες πολίτες, ενάντια στην απόφαση του εισαγγελέα που ηγείται της έρευνας για τους ηθικούς αυτουργούς της περσινής πολύνεκρης έκρηξης να τη σταματήσει, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του πρώην υπουργός.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δύο αξιωματικοί και τρεις στρατιώτες των σουδανικών «αντιτρομοκρατικών» δυνάμεων σκοτώθηκαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επιδρομής σε κρησφύγετο ομάδας τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πρωτεύουσα του Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ