Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Διάλυση μετά τη σύνθλιψη

Σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση της κεντρικής δομής και την υπαγωγή των μονάδων της στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας

Σε διάλυση, συρρίκνωση και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Πρόνοιας προχωράει η κυβέρνηση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει και ήδη έχει στείλει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας - όπως ονομάστηκε η εναπομείνασα Κοινωνική Πρόνοια μετά το νόμο 2646/1998 - συγκροτείται σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει την κατάτμηση των μονάδων Πρόνοιας και την υπαγωγή τους στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), τα οποία «παρέχουν εφεξής στην Περιφέρειά τους, μέσω των αποκεντρωμένων μονάδων τους, υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας», όπως αναφέρεται στο άρθρο 1. Τώρα η κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια μετά το νόμο 2646/1998, διαλύει τον κεντρικό οργανισμό, τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), τον οποίο ίδρυσε - χωρίς ποτέ ουσιαστικά να λειτουργήσει - για να συγχωνεύσει σε αυτόν τις μεγάλες μονάδες Πρόνοιας (ΠΙΚΠΑ, Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», ΕΟΠ).

Ετσι, λοιπόν, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και οι αποκεντρωμένες και περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΚΦ συγχωνεύονται με το ΠεΣΥ στην περιφέρεια, του οποίου λειτουργούν και αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες τους με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Μεταξύ των άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας με την επωνυμία «Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες» (ΕΠΑ - ΑμεΑ). Στους σκοπούς του ΕΠΑ - ΑμεΑ περιλαμβάνονται: «Η συστηματική έρευνα, ανάλυση και παρουσία των εξελίξεων και τάσεων, σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Ελλάδα και διεθνώς». Επίσης, προβλέπεται η προώθηση, ο έλεγχος και η εφαρμογή των μέτρων και προγραμμάτων που υλοποιούνται για τα ΑμεΑ, ο έλεγχος της εφαρμογής προδιαγραφών και προτύπων σχετικών με την πρόσβαση των ΑμεΑ, «η επιστημονική υποστήριξη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν ΑμεΑ» και η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, με στοιχεία που αφορούν τα ΑμεΑ στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το ΕΠΑ - ΑμεΑ θα διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που διορίζεται από τον υπουργό Υγείας και θα αποτελείται από έναν υπάλληλο του υπουργείου Υγείας, έναν υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών, έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και έναν επιστήμονα κοινωνικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ