Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις των μηχανικών Δημοσίου

Η κυβέρνηση περικόβει διακριτά τους επιδόματα

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες πανελλαδικά τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. των μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο με αίτημα την κατοχύρωση διακριτών επιδομάτων τους, τα οποία αμφισβητούνται με κυβερνητικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ έγινε μπλοκάρισμα διάφορων διαγωνισμών δημοσίων έργων, συνολικού ύψους 5 δισ. δρχ., με σπουδαιότερη αυτή που αφορά την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για περικοπή των επιδομάτων τους, παραβιάζοντας τις σχετικές συμφωνίες, γεγονός που ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Φλωρίδης, ούτε καν δέχτηκε χτες να συναντήσει τους εκπροσώπους τους. Πάντως, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους ΕΜΔΥΔΑΣ, οι μηχανικοί του Δημοσίου πρόκειται να συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέα στάση εργασίας και την επόμενη Τετάρτη 13 Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοπεύουν να μπλοκάρουν διαγωνισμούς διαφόρων Ολυμπιακών έργων.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί του Δημοσίου προχώρησαν στις κινητοποιήσεις επειδή:

  • Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθεί μέριμνα, κατά τη νομοθετική κύρωση των Συλλογικών Συμφωνιών των άλλων Ομοσπονδιών, να εξαιρεθούν τα διακριτά τους επιδόματα 6 και 7 τοις χιλίοις (σ.σ. πρόκειται για ποσά επί των προϋπολογισμών των δημοσίων έργων) από οποιονδήποτε συμψηφισμό με άλλα επιδόματα χορηγηθούν, τελικά κατέθεσε τροπολογία του Γ. Φλωρίδη που προβλέπει το αντίθετο.
  • Υπήρξε υπαναχώρηση του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα στη συμφωνία που αφορούσε το επίδομα 7 τοις χιλίοις και αντί του συμφωνημένου ποσού των 13 δισ. δρχ. για το 2001, τελικά υπέγραψε για τη χορήγηση στους μηχανικούς 11,5 δισ. δρχ., δηλαδή 1,5 δισ. δρχ. λιγότερα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ