Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποστολή και νέων στρατευμάτων;

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ουσιαστικά προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν κινδυνεύει να επανέλθει σε καθεστώς εμφυλίου πολέμου, ο επικεφαλής ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, κάλεσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει επειγόντως το θέμα της αποστολής και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων και της επέκτασης της αποστολής τους: Ωστόσο το ερώτημα για πάρα πολλούς αναλυτές είναι το ποια χώρα θα δεχτεί να στείλει πρόσθετα στρατεύματα σε αποστολές εξ ορισμού εξαιρετικά επικίνδυνες - δηλαδή την υποκατάσταση του «εθνικού στρατού» του Αφγανιστάν (ανύπαρκτου στην πραγματικότητα: Οι πολέμαρχοι δεν είναι αναγκαίο πως θα συνεχίσουν να είναι σύμμαχοι...).

Η πρόταση Μπραχίμι έρχεται σε απευθείας αντίθεση με τις δεδομένες προθέσεις των Βρετανών, των Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων, που θέλουν να αποσύρουν ή να μειώσουν αριθμητικά τις δυνάμεις τους στα μέσα Απρίλη, όταν η Τουρκία θα αναλάβει τη διοίκηση της ISAF (όπως είναι το κωδικό όνομα της διεθνούς δύναμης) από τη Βρετανία. Ο Χαμίντ Καρζάι - διορισμένος από τη διάσκεψη της Βόννης πρωθυπουργός του Αφγανιστάν - έχει επανειλημμένως ζητήσει ακριβώς αυτό.

Ο Καρζάι χτες έκανε το «πρώτο του ταξίδι εκτός Καμπούλ» από τότε που ανέλαβε το πόστο, στην πόλη Χεράτ, όπου τον υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές. Ωστόσο, στην προσπάθεια επιβολής του «ελέγχου» της η κυβέρνησή του είχε επίσης χτες μια αποτυχία: Ο καθαιρεθείς κυβερνήτης της Γκαρντέζ, όπου έχει ξεσπάσει μια σκληρή μάχη με το νέο κυβερνήτη, απέρριψε την προσφορά της κυβέρνησης Καρζάι να μεταβεί στην Καμπούλ για διαβουλεύσεις.

Μια ακόμη είδηση από το Αφγανιστάν ήταν η ανοιχτή πλέον παραδοχή από το Πεντάγωνο ότι επιτέθηκε εναντίον των λάθος ανθρώπων τον Γενάρη, όταν αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 27 ανθρώπους και σκότωσαν 18 πιστεύοντας ότι έπλητταν στελέχη της Αλ-Κάιντα και Ταλιμπάν, αλλά επρόκειτο για δυνάμεις σύμμαχες στη νέα κυβέρνηση. Οι 27 απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε από τη Φλόριδα των ΗΠΑ η διοίκηση των Πεζοναυτών.

Η πιο αρνητική εξέλιξη της χτεσινής μέρας όμως αφορούσε σε μια κατολίσθηση στον σημαντικότερο οδικό άξονα του Αφγανιστάν: Πέρα από το ότι παγιδεύτηκαν 20 οχήματα, έκλεισε η μόνη οδός μεταφοράς βοήθειας στα εκατομμύρια πρόσφυγες στο βορρά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ