Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Με τον αγώνα και την αλληλεγγύη χτίζει το αύριο ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας

Ο Β. Κορακάκης
Ο Β. Κορακάκης
«Εμείς θα τα καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας!», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας, με τη συγκλονιστική παρουσία του στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης στον κόμβο της Στροφυλιάς, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Κάθοδο στην Αθήνα για συλλαλητήριο σε συντονισμό με πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς και σεισμόπληκτους από άλλες περιοχές της χώρας, στις αρχές Νοέμβρη, προανήγγειλε η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων, ως επόμενο μεγάλο σταθμό του αγώνα.

Στον κόμβο της Στροφυλιάς, δίπλα στον λαό της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Εύβοιας, Κώστα Παρασκευά και Νίκο Σοφιανό, καθώς επίσης τα μέλη της ΚΕ Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, και Κώστα Μπασδέκη, περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χιλιάδες κάτοικοι των χωριών της περιοχής, ρετσινάδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, βιοπαλαιστές επαγγελματίες, μαζί με τις οικογένειές τους, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους από την υπόλοιπη Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, έδειξαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να πάρουν πίσω όλα όσα τους στέρησε η καταστροφική πυρκαγιά. Για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, για πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, για συνολική βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Ο Νίκος Φάκαρος
Ο Νίκος Φάκαρος
Ο λαός της περιοχής έδειξε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης. Εδειξε ότι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του και όχι τα σχέδια «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης που πετσοκόβουν τις ανάγκες του και στρώνουν το έδαφος για να μετατραπούν η καμένη γη και η συμφορά του λαού σε ευκαιρία και πεδίο κερδοφορίας για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Νίκη του λαού της περιοχής

Η επιτυχία της συναυλίας αλληλεγγύης και διεκδίκησης, με τη μεγάλη συμμετοχή και το κλίμα αγωνιστικής διάθεσης να κυριαρχεί, ήταν μία μεγάλη νίκη των Επιτροπών Αγώνα, του Σωματείου των ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και της Συντονιστικής Επιτροπής τους, ολόκληρου του λαού της περιοχής.

Μια νίκη που επιτεύχθηκε σε αντίξοες συνθήκες και κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης και των μηχανισμών τους να την σαμποτάρουν, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να κατεβάσουν τις αφίσες για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης. Χωρίς προβολή από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, που όχι μόνο δεν βρήκαν λέξη να γράψουν και να πουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την τεράστια επιτυχία, έφτασαν σε σημείο να «συγχέουν» τη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης της Στροφυλιάς με άλλες εκδηλώσεις που έγιναν την ίδια μέρα στη βόρεια Εύβοια.

«Θα νιώθουν την αγωνιστική ανάσα μας στο σβέρκο τους»

Από τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης
Από τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης
Στην ομιλία του ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων, ανέδειξε τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα, με κάθοδο στην Αθήνα στις αρχές Νοέμβρη και μεγάλο συλλαλητήριο σε συντονισμό με πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς και σεισμόπληκτους από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

«Η σημερινή μεγάλη συναυλία - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αγώνα και αλληλεγγύης αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους της περιοχής που έκαναν κάθε προσπάθεια να μην έχει επιτυχία. Σήμερα τους δίνουμε την απάντησή μας: Είμαστε εδώ, πιο δυνατοί, πιο μαχητικοί και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε στον τόπο μας», τόνισε αρχικά ο Μπάμπης Τσιβίκας.

Εκανε επίσης αναφορά στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου, καθώς και στην αγωνιστική δράση των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε πυρόπληκτα χωριά της περιοχής, σημειώνοντας τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα: «Τσαλακώσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και βάλαμε στη συζήτηση τη δικιά μας ατζέντα για το τι θα πρέπει να γίνει στον τόπο μας. Το ψήφισμα της Στροφυλιάς, με τα αιτήματά μας, αποτέλεσε και αποτελεί για μας βάση κάθε συζήτησης με κυβέρνηση - Περιφέρεια - δήμους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης ότι μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων προστασίας, το πετσόκομμα των αποζημιώσεων, τη μη έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας της περιοχής, τα σχέδια για τις μπίζνες που στήνονται πάνω στην καμένη γη από τους επιχειρηματικούς ομίλους - «αναδόχους».

Π. Κυραμαργιός, Π. Καράκογλου και Ρ. Αντωνοπούλου στη σκηνή
Π. Κυραμαργιός, Π. Καράκογλου και Ρ. Αντωνοπούλου στη σκηνή
Τόνισε επίσης ότι ο αγώνας του λαού της περιοχής έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση στο να προωθήσει τους σχεδιασμούς της. «Λέμε στους συγχωριανούς μας που τους βλέπουν παντοδύναμους και αμφιβάλλουν ακόμα, για τη δύναμη του ενωτικού οργανωμένου αγώνα, να πάρουν το παράδειγμα από το πώς σώσαμε τα σπίτια μας. Ημασταν μαζί κι ο ένας με τον άλλον ρίξαμε τα κορμιά μας στη φωτιά. Ετσι και τώρα μαζί, ρετσινάδες - δασεργάτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, μαζί και περισσότεροι, να ρίξουμε τα κορμιά μας στον αγώνα για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι και να μην ξεριζωθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε επίσης στη μη έναρξη ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην απάντηση που έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε Αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ ότι στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου δεν έχει κατατεθεί, από την Περιφέρεια, κανένα σχετικό αίτημα, ειδικά αιτιολογημένο, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιο έργο ή μελέτη έργου ως σημαντικό έργο εθνικού επιπέδου και να ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα και της οργάνωσης του λαού στις Επιτροπές Αγώνα τονίζοντας: «Είμαστε σε εγρήγορση και δυναμώνουμε τον αγώνα. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Θα νιώθουν την αγωνιστική ανάσα μας στο σβέρκο τους.

Τους έχουμε στριμώξει κι ανεβάζουμε στροφές! Στα μέσα Οκτώβρη παίρνουμε την πρωτοβουλία να συντονιστούμε όλοι οι πληττόμενοι σε έναν κοινό πανελλαδικό αγώνα. Προγραμματίζουμε συνάντηση στην Αθήνα με τους πυρόπληκτους της Αττικής, της Ηλείας, της υπόλοιπης χώρας, με τους πλημμυροπαθείς και τους σεισμόπληκτους. Με λίγα λόγια, με όσους τσουρούφλισε, έπνιξε και γκρέμισε η πολιτική "προστασία" του δόγματος που λέει κόστος οι ανάγκες μας, όφελος τα κέρδη τους. Εκεί και θα προγραμματίσουμε από κοινού μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα αρχές Νοέμβρη. Μέχρι τότε δεσμευόμαστε να "οργώσουμε" ξανά κάθε χωριό κάνοντας συνελεύσεις, ανοίγοντας τη συζήτηση, μεγαλώνοντας τις Επιτροπές Αγώνα και στήνοντας νέες, δυναμώνοντας τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο και το Σωματείο ρετσινάδων - δασεργατών, προετοιμάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας».

«Η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι η μοναδική μας ατομική ευθύνη»

Δύναμη και κουράγιο στον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας έδωσαν με την παρουσία και τα τραγούδια τους οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Σπύρος Γραμμένος, Παντελής Κυραμαργιός, Πολυξένη Καράκογλου, Βαγγέλης Κορακάκης, Νίκος Φάκαρος, Σοφία Σαββουκίδου, οι εξαίρετοι μουσικοί Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ενορχήστρωση, κιθάρα), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θανάσης Βήχος (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής και συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

«Τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ ανάμεσά σας. Είτε είστε εδώ για να δείξετε την αλληλεγγύη είτε ζείτε εδώ στις πληγείσες περιοχές. Διότι η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι η μοναδική μας ατομική ευθύνη», σημείωσε ο Π. Κυραμαργιός.

«Τη δύναμη την έχετε, η γη θα ξανανθίσει, η ζωή είναι μπροστά και τα καλύτερα έρχονται», ανέφερε ο Β. Κορακάκης.

«Είμαστε εδώ δίπλα σας, για τον δίκαιο αγώνα σας. Γιατί φαίνεται πλέον ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», τόνισε η Π. Καράκογλου.

«Δεν έχω λόγια να μιλήσω γι' αυτό που έχει συμβεί. Είμαστε εδώ προσφέροντας αγάπη μέσα από τα τραγούδια, αυτά που μιλάνε στην ψυχή μας και ελπίζουμε κάπου να βρεθούμε στον δρόμο και να νιώσουμε παρέα. Καλή δύναμη, καλό κουράγιο και εύχομαι όλα να πάνε καλά», ήταν τα λόγια της Ρ. Αντωνοπούλου.

«Μεγάλη μας χαρά και τιμή που είμαστε σήμερα εδώ γι' αυτόν τον ιερό σκοπό που μάλιστα είχε και τη μορφή διεκδίκησης και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Να βάλουμε το λιθαράκι μας για τον αγώνα που δίνετε για να μην ξεριζωθείτε από τον τόπο σας», σημείωσε ο Ν. Φάκαρος.

Στην προσωπική του εμπειρία από τις φωτιές στη νότια Εύβοια αλλά και στα οικογενειακά βιώματα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού που χτυπούν πλέον την πόρτα του λαού της βόρειας Εύβοιας, στάθηκε ο Σπ. Γραμμένος, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ