Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση με τους εργάτες στο εργοτάξιο στο Καστέλλι

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιόδευσε στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Πρόκειται για το εργοτάξιο των χωματουργικών εργασιών του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ, όπου μαζί με τους υπεργολάβους δουλεύουν περίπου 400 εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο οι εργαζόμενοι πριν από ένα χρόνο είχαν θρηνήσει έναν συνάδελφό τους από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, ενώ ένα 24ωρο πριν από την περιοδεία είχε καταγραφεί στον χώρο ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα». Οπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι, τέτοια εργατικά «ατυχήματα», που είναι συχνά, προειδοποιούν ξανά για κάτι σοβαρότερο, ωστόσο μέτρα δεν παίρνονται, γιατί κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα για τις εταιρείες.

Κατήγγειλαν ακόμα ότι την επομένη του σεισμού, και ενώ από την Επιθεώρηση Εργασίας είχαν απαγορευτεί για δύο μέρες εργασίες που είχαν να κάνουν με σκαλωσιές, «στήναμε 7 μέτρα ύψος σκαλωσιές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Κάναμε τον Ταρζάν»... Ενώ το μεροκάματο και αυτό λειψό, καθώς πληρώνονται με 680 ευρώ, ως ανειδίκευτοι. «Εχουμε και σεισμόπληκτους συναδέλφους με μισό μεροκάματο, πώς θα επισκευάσουν τα σπίτια τους» αναφέρθηκε.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης, αναφέρθηκε στο δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν από το μεροκάματο στις οικογένειές τους σώοι και αρτιμελείς, που θυσιάζεται στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα σακατεμένους και νεκρούς εργάτες. Τους ενημέρωσε και για το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Η περιοδεία συνεχίστηκε μέσα στο εργοτάξιο, στον χώρο που είναι συγκεντρωμένοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που επιβλέπουν τις εργασίες του έργου. Σημειώνεται ότι ήδη 12 από αυτούς έχουν απολυθεί, καθώς έληξε η 8μηνη σύμβασή τους. Από την πλευρά της, η ΤΕΡΝΑ είπε ότι θα τους προσλάβει με τους αντεργατικούς όρους που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Μιλώντας ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του έργου κατασκευής του αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» από την «Χόχτιφ». Οπως σημείωσε, η τότε κυβέρνηση και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν προβλέψει ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει το παράδειγμα των μεγάλων έργων με φθηνό εργατικό δυναμικό. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε ο Γ. Πρωτούλης, οι εργαζόμενοι τότε με την οργανωμένη πάλη και τον αγώνα τους ανέτρεψαν αυτούς τους σχεδιασμούς, επιβάλλοντας αξιοπρεπείς μισθούς, συμβάσεις και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με 48ωρη απεργία οι οικοδόμοι διεκδίκησαν αυξήσεις (2023-11-29 00:00:00.0)
Νέα εργατικά «ατυχήματα» στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» (2020-06-02 00:00:00.0)
Διεκδικεί μέτρα προστασίας και στήριξης εργαζομένων και ανέργων (2020-03-24 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε 57χρονος οικοδόμος (2009-12-11 00:00:00.0)
Πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι (2004-02-10 00:00:00.0)
Ψωμί καυτό, λουσμένο στον ιδρώτα (1999-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ