Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε τη μεθόδευση για τον αποκλεισμό του τρίτου κόμματος της ελληνικής Βουλής

Προσπάθεια να μετατραπεί η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε προπαγανδιστή των Βρυξελλών.

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό του από τη Συντακτική Συνέλευση για το μέλλον της ΕΕ, εξέφρασε χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Α. Σκυλλάκος.

Οπως είναι γνωστό στη Συνέλευση από την Ελλάδα μετέχουν δύο τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά και το ΠΑΣΟΚ «μεγαλόψυχα» διέθεσε τη θέση του αναπληρωτή του στον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού και η σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν δεν έκανε λόγο για εκπροσώπους τακτικούς ή αναπληρωματικούς από το ίδιο κόμμα, αλλά για εκπροσώπους κοινοβουλίου.

Στην πράξη, είπε, με αυτό που έγινε, με τη διάθεση από το ΠΑΣΟΚ μιας θέσης στο ΣΥΝ, μένει έξω από τη Συνέλευση το ΚΚΕ που είναι και το τρίτο κόμμα της ελληνικής Βουλής. «Είναι διάκριση, τόνισε, σε βάρος του κόμματός μας, συνδέεται με τις αντιλήψεις μας για την ΕΕ και γι' αυτό διαμορφώθηκε με τον τρόπο αυτό η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση».

Για «στενή και προαποφασισμένη συνεργασία» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ έκανε λόγο σε παρέμβασή της η Ν. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος ως αναπληρωτής στη συνέλευση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Αυγερινού είναι αναγκασμένος να υποστηρίζει τις θέσεις του τελευταίου.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σύμφωνα με εισήγηση του προέδρου της Ν. Βρεττού θα οργανώσει ανά την Ελλάδα «ημερίδες» για το μέλλον της ΕΕ και θα προχωρήσει στη δημιουργία σχετικών ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεων, αναλαμβάνοντας έτσι το ρόλο του προπαγανδιστή των Βρυξελλών.

Κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν την πρόταση ήταν ο Αντ. Σκυλλάκος που υπογράμμισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Βουλή να αναλάβει τέτοια δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό είπε υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε και από τον κανονισμό της Βουλής. Ο ρόλος, τόνισε, του κοινοβουλίου δεν είναι να περιδιαβαίνει την Ελλάδα και να προπαγανδίζει τις πολιτικές της ΕΕ και προειδοποίησε ότι εάν προχωρήσει αυτή η διαδικασία τότε το ΚΚΕ θα κάνει τις δικές του ενέργειες.

Επισήμανε δε ότι υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον η κάθε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη Βουλή για να περνάει στην κοινωνία τις θέσεις της είτε αυτές θα αφορούν για παράδειγμα το Ασφαλιστικό ή τα Ελληνοτουρκικά. Θα κληθεί, είπε, τότε η Βουλή με «ημερίδες» ή με διαφημιστικά μηνύματα να υπερασπίζει την εκάστοτε πολιτική της πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί μια τέτοια διαδικασία, η οποία όμως δεν προχώρησε και το θέμα είναι τι θα πράξει τώρα ο πρόεδρος της Βουλής στον οποίο και ανήκει ο τελικός λόγος.

Ενόψει του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που γίνεται τη Δευτέρα ο Ν. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε την επιτροπή και προέβλεψε ότι την πρώτη δεκαετία του 2000 η Ελλάδα θα πετύχει την πραγματική σύγκλιση εάν έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ