Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Προθέρμανση» ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιράν για τα παζάρια στη Βιέννη

Η επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Βιέννη, για την επάνοδο στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τέθηκε χτες στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, πριν την επίσης χτεσινή συνάντηση του τελευταίου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Χ. Αμιρ Αμπντολαχιάν, στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ ανέφερε στον Μπλίνκεν ότι μοναδικό θέμα σε έναν επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι η «αναζωογόνηση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 και τίποτε παραπάνω (καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διευρύνουν την ατζέντα των παζαριών και τα ανταλλάγματα).

Η συνομιλία Μπλίνκεν - Λαβρόφ έγινε στο φόντο πρότερης σύσκεψης της Ομάδας Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ισραήλ με επικεφαλής τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν και του Ισραήλ, Ε. Χουλάτα, προχτές στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι «εναλλακτικές» σε περίπτωση που δεν αρχίσουν ή δεν τελεσφορήσουν νέες συνομιλίες στη Βιέννη.

Ο Τζ. Σάλιβαν σε δηλώσεις του επανέλαβε πως οι ΗΠΑ προτιμούν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διπλωματίας προτού στραφούν σε «άλλες λύσεις», τις οποίες ωστόσο δεν απέκλεισε σε περίπτωση που τα διπλωματικά μέσα δεν αποδώσουν. Ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα άρουν, ούτε ήραν κυρώσεις έναντι του Ιράν πριν την ολοκλήρωση του διαλόγου στη Βιέννη και πως δεν πρόκειται να προκαταβάλουν χρήματα στην Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών πως ο ΥΠΕΞ Γ. Λαπίντ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ μεταξύ 12 και 14 Οκτώβρη.

Συζήτηση για ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας - Τεχεράνης

Οι παραπάνω διαβουλεύσεις προηγήθηκαν της συνάντησης που είχαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ και Ιράν, Χ. Αμιρ Αμπντολαχιάν, με τον τελευταίο να προβλέπει πως οι συνομιλίες στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα», δίχως να τις προσδιορίσει χρονικά.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Μόσχα, είπε επίσης πως η ιρανική κυβέρνηση επιθυμεί τη γοργή διεύρυνση των σχέσεων με Ρωσία και Κίνα, μετά την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, προσθέτοντας (σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα») πως αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα του θα εξαρτάται από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Στη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, ο Ιρανός υπουργός συζήτησε εκτενώς για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στον Νότιο Καύκασο, επισημαίνοντας πως η Τεχεράνη ευελπιστεί πως η Μόσχα «θα αντιδράσει σε πιθανή προσπάθεια αλλαγής συνόρων» και θα είναι ευαίσθητη στην παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε πως το Ιράν «είναι έτοιμο» και πως στο εξής «η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη νομιμότητα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και την ακύρωση των παράνομων περιορισμών με στόχο την Τεχεράνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επικοινωνία Πούτιν - Ραϊσί (2023-01-20 00:00:00.0)
Στις 17 Γενάρη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (2023-01-13 00:00:00.0)
Η ΕΕ αναμένει συμφωνία τις επόμενες μέρες (2022-09-02 00:00:00.0)
Συνεχή παζάρια και αντεγκλήσεις (2021-12-03 00:00:00.0)
Απειλές και παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2021-10-15 00:00:00.0)
Συνέχεια σε κινήσεις «αποκλιμάκωσης» με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ (2021-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ